Ambasadorul Statelor Unite în Turcia vede „o oportunitate” după războiul Israel-Iran și crede că Ankara va juca un rol central

Războiul dintre Iran și Israel a deschis calea către „un nou drum” pentru Orientul Mijlociu, în care Turcia va juca un rol cheie, a declarat trimisul Washingtonului la Ankara, duminică, potrivit AFP.
„Ceea ce tocmai s-a întâmplat între Israel și Iran este o oporunitate pentru noi toți de a spune: «Pauză. Hai să creăm un drum nou», Turcia este esențială pe acest drum nou”, a declarat ambasadorul american Tom Barrack pentru agenția de presă de stat Anadolu.
„Orientul Mijlociu este gata să aibă un dialog nou, oamenii s-au săturat de aceeași poveste veche”, a adăugat el.
Israelul, a spus Barrack, este „în proces de redefinire” și vecinii săi regionali trebuie să ajungă la un acord cu acesta.
„Președintele al-Sharaa (al Siriei, n.r.) și că își dorește pace la granița respectivă. Cred că asta se va întâmpla și cu Libanul. Este o necesitate să avem un acord cu Israelul”, a subliniat șeful misiunii diplomatice americane de la Ankara.
El consideră că actuala situație din Siria se datorează „în mare parte Turciei”, un susținător cheie al rebelilor conduși de islamiști care l-au înlăturat pe Bashar al-Assad de la putere și care acum formează guvernul de la Damasc. În opinia lui, Ankara ar putea juca un rol central în schimbarea discursului regional.
Președintele american Donald Trump și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, „văd că asta este o oportunitate într-un moment cu adevărat interesant al vieții lor, în care pot schimba dialogul”, a spus el.
„Iar dialogul în Orientul Mijlociu necesită un leadership puternic”, a explicat Tom Barrack.
„Un armistițiu în Gaza în viitorul apropiat”
El a mai spus că este convins că în curând va exista un armistițiu în războiul din Gaza, ceea ce va accelera, de asemenea, o schimbare în gândirea regională.
„Vom vedea un armistițiu în Gaza în viitorul apropiat, cred că avem echipa potrivită pentru asta”, a adăugat emisarul Washingtonului în Turcia.
„Toată lumea începe să se întoarcă spre Acordurile Avraam, mai ales pe măsură ce situația din Gaza se disipează”, a continuat Barrack, referindu-se la acordurile încheiate de Israel pentru a normaliza relațiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc, care au fost intermediate de SUA.
Ambasadorul american și-a exprimat încrederea că Turcia și Israelul, a căror relație a fost spulberată de războiul din Gaza, își vor relua vechile legături.
„Se poate întâmpla din nou, nu este o problemă religioasă, este o neînțelegere ce ține de dorințe teritoriale. Așadar, o discuție, un dialog… vor avea loc”, a conchis Tom Barrack.