Ionuț Moșteanu, discuție cu secretarul apărării din SUA: „L-am invitat în România, să discutăm în teren lucrurile extraordinare pe care le putem face împreună”

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a avut marți, în marja summitului NATO de la Haga, o discuție cu Pete Hegseth, șeful Pentagonului, în care a reafirmat angajamentul României de a consolida parteneriatul strategic cu SUA și l-a invitat pe acesta să facă o vizită oficială în țara noastră.
- Corespondentul HotNews la summitul NATO de la Haga, Laurențiu Ungureanu, transmite principalele informații de la acest eveniment.
„Am reafirmat angajamentul României de a consolida parteneriatul strategic cu SUA și l-am invitat în România, să discutăm în teren lucrurile extraordinare pe care le putem face împreună, România și SUA, pentru a întări securitatea flancului estic și pentru a sprijini eforturile comune în NATO”, a precizat Moșteanu pe Facebook.
La discuția de marți, Moșteanu a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, și de locțiitorul Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, general-locotenent Mihai Iancu.
În cadrul reuniunii de la Haga, ministrul Apărării a transmis că România rămâne „ferm” angajată faţă de apărarea colectivă şi coeziunea transatlantică.
Subiectele abordate în cadrul discuțiilor ministeriale „au vizat teme strategice esențiale pentru viitorul Alianței”.
„NATO traversează o schimbare structurală, care are ca elemente centrale o postură de apărare și descurajare credibilă, centrată pe o arhitectură modernă de comandă și control, forțe capabile să acționeze la nivel multidomeniu, precum și o capacitate avansată de proiectare a forței și sprijin logistic”, potrivit comunicatului MApN.
Miniştrii Apărării au discutat despre angajamentele asumate în cadrul NATO, noul plan de investiţii pentru apărare – care vizează atingerea unui nivel de 5% din PIB până în anul 2035, precum şi măsuri pentru generarea forţelor şi capabilităţilor necesare unei posturi eficiente de descurajare şi apărare aliată.