Sari direct la conținut

VIDEO Guvernul a depus jurământul de învestitură. Nicușor Dan: „Începem azi un nou capitol” / Actele normative adoptate în prima ședință

VIDEO Guvernul a depus jurământul de învestitură. Nicușor Dan: „Începem azi un nou capitol” / Actele normative adoptate în prima ședință
Ilie Bolojan și Nicușor Dan la ceremonia de depunere a jurământului Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prim-ministrul Ilie Bolojan și miniștrii săi au depus jurământul de învestitură, luni seară, la Palatul Cotroceni. În Parlament, cabinetul a primit 301 voturi pentru (nouă împotrivă și zero abțineri), cu mult peste cele 233 necesare pentru instalare, în cadrul unei ședințe boicotate de AUR și alți aleși din opoziție. Prima ședință de guvern din mandat a fost convocată de premier în această seară, când au fost adoptate și primele acte normative.

HotNews.ro a transmis în format LIVETEXT principalele evenimente de la învestire:

În ședința de luni seară a fost aprobat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, care „va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență”.

„Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege prin care sunt stabilite domeniile în care Executivul va putea emite ordonanţe simple pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2025”, se arată în comunicatul transmis.

Guvernul a explicat că, astfel, „va putea reglementa în următoarele domenii de activitate: finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, agricultură, muncă și solidaritate socială, digitalizare, sănătate, transporturi și infrastructură, mediu, afaceri externe, activități consulare și investiții străine, investiții și proiecte europene, cultură și în ceea ce privește prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”.

Tot luni seară a fost adoptată și o ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice.

„Ordonanța de urgență adoptată în ședința de astăzi transpune în legislația de organizare a Executivului Hotărârea adoptată de Parlament pentru acordarea încrederii Guvernului. Astfel, la nivelul Guvernului își vor desfășura activitatea cinci viceprim-miniștri, dintre care doi viceprim-miniștri cu portofoliu și trei viceprim-miniștri fără portofoliu. Atribuțiile viceprim-miniștrilor fără portofoliu se stabilesc prin decizie a prim-ministrului”, se mai arată în comunicat.

„De asemenea, potrivit actului normativ, un viceprim-ministru fără portofoliu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, un viceprim-ministru fără portofoliu coordonează reforma statului și procesul de eficientizare a activității instituțiilor publice, și, totodată, viceprim-miniștrii fără portofoliu avizează proiectele de acte normative care au impact bugetar, conform deciziei prim-ministrului”, a conchis Guvernul în comunicatul transmis.

Premierul Ilie Bolojan și miniștrii săi au ajuns la Palatul Victoria pentru prima ședință de guvern din mandat.

Prima ședință a Guvernului Bolojan, luni, 23 iunie 2025. Inquam Photos / Octav Ganea
Prima ședință a Guvernului Bolojan, luni, 23 iunie 2025. Inquam Photos / Octav Ganea
Prima ședință a Guvernului Bolojan, luni, 23 iunie 2025. Inquam Photos / Octav Ganea

Ilie Bolojan ține un scurt discurs după ceremonia de depunere a jurământului:

  • Încheierea procedurii parlamentare și depunerea jurământului încheie practic o perioadă de instabilitate și de interimate la conducerea principalelor instituții ale României. Avem și un guvern care se bazează pe majoritate parlamentară importantă.
  • Începând din această seară ne vom da măsura dedicării noastre, a capacității noastre de muncă și a responsabilității în serviciul României.
  • Am încredere că în colaborare cu președintele României, sprijinindu-ne în Parlament, vom putea trece țara noastră prin această perioadă dificilă în așa fel încât să creăm condiții pentru prosperitate și să redăm încrederea românilor.

Nicușor Dan ține un scurt discurs după ceremonia de depunere a jurământului:

  • Începem azi un nou capitol. Vreau să mulțumesc partidelor din majoritate pentru că au înțeles imperativul pe care România îl are, și anume stabilitatea.
  • Noi toți ca societatea trebuie să ne uităm în viitor.
  • Am discutat foarte mult și a fost un imperativ problema fiscală. Sunt fericit că partidele și-au asumat corecțiile pe care România trebuie să le facă.
  • Sunt foarte optimist pentru că avem un sector privat care este dinamic, care a reușit să dubleze PIB în 10 ani.
  • Avem ca obiectiv final de 2026 intrarea în OCDE, asta înseamnă mai multe investiții străine, dobânzi mai ieftine, încredere pentru economia din România.
  • Dincolo de economie, trebuie să reformăm statul. Sunt bucuros că partidele și-au asumat reforma statului.
  • Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor în autoritățile statului român.
  • Va fi un drum lung, sunt optimist că vom ajunge să construim societatea care să aibă încredere în autorități în ea însăși.

Premierul Ilie Bolojan, vicepremierii și miniștrii depun acum jurământul în fața președintelui Nicușor Dan.

Premierul Bolojan, cabinetul de miniștri și liderii coaliției au sosit la Palatul Cotroceni pentru ceremonie de depunere a jurământului.

Președintele Nicușor Dan a semnat decretul de numire a noului guvern. Premierul Ilie Bolojan și membrii guvernului vor depune în această seară, de la ora 20.00, jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

La ora 21.00, este programată prima ședință de guvern la Palatul Victoria.

„În numele meu și al echipei de miniștri vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Din această seară, după depunerea jurământului, vom face tot ce ține de noi să respectăm acest vot, să fim în serviciul țării noastre și să îi respectăm pe români”, a spus Ilie Bolojan, după anunțarea rezultatului votului.

Guvernul a primit oficial votul de învestitură. Secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea, a citit procesul verbal cu rezultatele votului în plenul reunit.

Guvernul a primit votul de învestitură. În total, au fost 301 voturi pentru învestire, 9 împotrivă și zero abțineri, potrivit surselor HotNews. Erau necesare 233 pentru majoritate.

Senatorii și deputații au terminat de vot. Comisia s-a retras pentru a numără voturile. În scurt timp va fi anunțat în plen rezultatul votului.

La plecarea de la ședință, fostul premier a fost întrebat dacă se simte responsabil pentru actuala situație economică. „Nu văd niciun dezastru. Nu!”, a răspuns el.

Dezbaterile s-au încheiat. Începe votul secret cu bile pentru învestirea guvernului.

Ultimul cuvânt al premierului desemnat

„Mulțumesc anticipat grupurilor coaliției pentru votul de sprijin. Vă promit că vom face tot ce este posibil să facem ordine în finanțele țării, să dezvoltăm România și să-i respectăm pe români. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat Bolojan.

USR: „Suntem astăzi într-o situație ciudată”

USR, PNL și UDMR au anunțat că vor vota și susține viitorul guvern condus de Ilie Bolojan.

„Suntem astăzi într-o situație ciudată. Să nu evităm elefantul din cameră sau chiar din sală. O bună parte din partidele care au creat problema sunt chemate acum să o rezolve. Poate tocmai asta e o oportunitate și cred că și o premieră în România după Revoluție. E o expresie pe care noi părinții o știm – trebuie să strângi după tine”, a afirmat și deputatul USR Cătălin Drulă.

La rândul lor, reprezentanții PNL au afirmat că își asumă ce au făcut în ultimii cinci ani de guvernare și vor să fie acum parte din soluție.

„PNL nu fuge de responsabilitatea politică. Ne asumăm că am fost parte la guvernare 5 ani. Suntem astăzi parte a soluției. Ne asumăm că aplicăm politicile care să ducă țara unde vor românii”, a spus Daniel Fenechiu, liderul deputaților PNL, în ședința de plen.

„Nu votăm doar un Guvern. Votăm o direcție. Votăm o schimbare de paradigmă. Votăm România funcțională”, a afirmat și deputata Raluca Turcan.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că „viitorul guvern trebuie să fie un punct sigur în această mare de nesiguranță”.

„Tot am auzit că acest guvern va fi unul de sacrificiu. Da și nu. Va fi unul de sacrificiu dacă nu poate creiona o viziune și nu va recâștiga încrederea oamenilor. Acest guvern nu va fi de sacrificiu dacă va arăta oamenilor că lucrează pentru ei”, a spus Kelemen Hunor.

„Grupul nostru parlamentar va vota pentru învestirea acestui guvern”, a precizat și Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.

George Simion: „Felicitări, nu cred că apucați anul”

„Cine a administrat foarte prost această țară, acel cineva scapă nepedepsit și, în schimb, alții trebuie să plătească nota de plată”, a afirmat senatorul AUR Petrișor Peiu, despre formarea noului guvern.

„Totul e minunat, e sublim, coaliția de guvernare FSN-USR. Felicitări, nu cred că apucați anul, este ultimul an de disperare al vostru, al celor care au dat lovitura de stat din 6 decembrie”, a afirmat la rândul său președintele AUR, George Simion.

După alocuțiunea lui George Simion, parlamentarii AUR au părăsit sla de plen.

Grindeanu: „Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme”

Din partea PSD, ia cuvântul președintele interimar Sorin Grindeanu. „Dăm startul unei coabitări politice care pentru binele țării și a românilor mi-o doresc puternică pentru următorii trei ani și jumătate. PSD își asumă guvernarea pentru o Românie stabilă care-și continuă dezvoltarea”.

El a subliniat că PSD a reușit să proteje veniturile mici și medii prin noul program de guvernare. „S-a reușit să se obțină continuarea investițiilor în marile proiecte de care depind multe din locurile de muncă ale românilor”, a afirmat Grindeanu.

„Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme, dar nu cu orice preț, cifrele sunt importante atâta timp cât aduc bunăstare românilor. Nu putem pulveriza traiul de zi cu zi al românilor cu venituri medii și meci. Să calibrăm măsurile și să luptăm pentru mediul de afaceri autohton”, a mai afirmat el.

Bolojan: „Guvernul își asumă reforme fundamentale ce vor genera performanță”

Ilie Bolojan își prezintă programul de guvernare:

  • Le transmit cetățenilor că îmi asum această poziție știind foarte bine situația în care se află România. Reformele vor începe cu statul și clientela politică.
  • Mă voi concentra pe urgențele pe care le avem de gestionat. Dacă acest guvern va primi votul Parlamentului ca prim-ministru voi avea trei direcții: ordine în finanțele publice, bună guvernare și respect pentru cetățeni.
  • În ciuda provocărilor, guvernul își asumă reforme fundamentale ce vor genera performanță.
  • Ne asumăm faptul că unele din decizii nu vor fi populare. În absența lor, România ar intra decisiv într-o zonă de nesiguranță financiară cu costuri mari pentru oameni și companii.
  • Este momentul pentru decizii mature și durabile, trebuie să privim unde suntem pentru a nu repeta greșelile trecutului. Suntem în fața unui test major.
  • Dacă vom mai tolera risipa și indolența, vom pierde pe termen lung încrederea oamenilor și a partenerilor noștri. România nu va mai putea merge pe drumul pe care a mers până acum. Mandatul este unul de reformă și reconstrucție. Nu sunt doar cuvinte, înseamnă schimbări concrete care încep cu clasa politică și administrația publică.
  • Un stat modern trebuie să-și plătească datoriile, să-și respecte angajamentele și să nu își mintă cetățenii.
  • Vom începe o reformă a aparatului bugetar printr-un audit la instituțiilor atât la nivel central cât și local.
  • Vom reduce structurile administrative și vom profesionaliza resursa umană. Ministerelor nu vor mai fi locuri de sinecuri.
  • Ne vom concentra pe servicii publice de calitate în educație, sănătate și administrație publică.
  • Vom susține meritocrația și profesionalismul. Vom proteja persoanele vulnerabile și vom combate ferm abuzurile.
  • Reforma pensiilor speciale va fi dusă până la capăt.
  • Vom fi un guvern al deciziilor, nu a vorbelor. Știm că va fi greu, dar avem de partea noastră adevărul, nevoia și dorința de a face ce trebuie.

Începe ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Sunt prezenți 371 de parlamentari din totalul de 464, a anunțat Daniel Suciu, care conduce ședința plenului reunit.

Premierul Ilie Bolojan a sosit în plen. El nu a oferit declarații presei înainte de ședință: „Declarațiile vor fi făcute zilele următoare”.

Fostul premier Marcel Ciolacu este prezent în plenul reunit. „Eu aștept nenorocirile anunțate. De 45 de zile mi-am dat demisia, nu am văzut nicio nenorocire”, a declarat actualul deputat PSD.

___

Ședința de plen reunit va începe cu discursul premierului desemnat în care va prezenta programul de guvernare cu care cere votul de încredere al parlamentarilor.Ulterior, partidele parlamentare vor avea la dispoziții intervenții de la pupitru pentru a face declarații politice și a pune întrebări. Ilie Bolojan va revene pentru ultimul cuvânt după aceste intervenții ale reprezentanților partidelor.

La finalul acestei ședințe, se va da vot cu bile pentru învestirea guvernului.

Apoi, conform informațiilor HotNews, noul Executiv va depune jurământul la Cotroceni, în fața președintelui. Prima ședință de guvern va avea loc la ora 22.00, conform surselor HotNews.

Audierile propunerilor de miniștri în comisiile de specialitatea ale Parlamentului au avut loc luni pe repede înainte. Toate cele 16 propuneri au primit aviz favorabil.

Lista membrilor guvernului Bolojan

Guvernul condus de Ilie Bolojan va avea 5 vicepremieri, 6 miniştri de la PSD, 4 de la PNL, 4 de la USR și 2 de la UDMR.

  • Dragoș Anastasiu, actualul consilier onorific pentru mediul de afaceri al președintelui Nicușor Dan, va fi vicepremier „pentru reformă” în viitorul Guvern. Pe lângă Dragoș Antastasiu (independent), vor deține funcția de vicepremier și Marian Neacșu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Ionuț Moșteanu (USR), Tánczos Barna (UDMR).
  • Echipa de miniștri votată de PNL pentru viitorul guvern: Alexandru Nazare – ministru al Finanțelor, Daniel David – ministrul Educației, Dragoș Pîslaru (fost europarlamentar USR PLUS) la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Cătălin Predoiu la Ministerul de Interne.
  • PSD și-a stabilit duminică miniștrii din viitorul Guvern. Pe lângă o funcție de vicepremier, unde va fi în continuare Marian Neacşu, social-democrații vor deține portofoliile de la Sănătate – Alexandru Rogobete, Justiţie – Radu Marinescu, Muncă – Florin Manole, Energie – Bogdan Ivan, Agricultură – Florin Barbu şi Transporturi – Ciprian Şerban.
  • UDMR va avea în noul Guvern un vicepremier – Tánczos Barna și doi miniștri – Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării și Demeter András Istvan la Ministerul Culturii.
  • USR a validat sâmbătă miniștrii care vor reprezenta partidul în Guvern. Aceștia sunt: la Ministerul Apărării – Ionuț Moșteanu (va fi și vicepremier), la Ministerul de Externe – Oana Țoiu, la Ministerul Mediului – Diana Buzoianu și la Ministerul Economiei și Digitalizării – Radu Miruță.

INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »