Sari direct la conținut

Mutare surprinzătoare pe piața de streaming: Platforma HBO își schimbă iar numele, la doar un an de la lansare

HotNews.ro
Mutare surprinzătoare pe piața de streaming: Platforma HBO își schimbă iar numele, la doar un an de la lansare
Platforma de streaming Max va reveni la vechiul nume HBO Max, FOTO: Rafael Henrique / Dreamstime.com

Platforma de streaming a HBO a fost întâi, pentru clienții din România și alte țări europene cel puțin, HBO Go. Apoi a devenit HBO Max, iar anul trecut Max. Acum, va redeveni HBO Max, arată CNBC și Variety.

Max a fost lansată în Statele Unite în mai 2023, după fuziunea dintre companiile Warner Bros. și Discovery pentru a forma noul conglomerat american al divertismentului Warner Bros. Discovery. Max a fost lansată pentru a unifica platformele de streaming pe cele două companii le dețineau, HBO Max, respectiv Discovery+.

Însă în cazul piețelor din Europa lansarea Max a fost amânată, cel mai probabil pentru a nu produce confuzii în rândul clienților în condițiile în care HBO Max fusese lansat pe multe piețe europene abia în 2022, înlocuind atunci vechiul serviciu HBO Go. Noua platformă de streaming Max a fost lansată în cele din urmă în România și pe numeroase alte piețe în data de 21 mai a anului trecut, cu câteva funcționalități noi.

Warner Bros. Discovery a anunțat însă acum, la un eveniment de prezentare organizat la New York că își redenumește din nou platforma de streaming începând din această vară și că ea va reveni la vechiul nume HBO Max.

Televiziunea financiară CNBC comentează că schimbarea vine în contextul în care Warner Bros. Discovery intenționează să reducă volumul de conținut și să se concentreze pe programe și povești de calitate.

Platforma de streaming a HBO țintește să ajungă la jumătate din numărul de abonați ai Netflix

„Creșterea puternică pe care am înregistrat-o la nivel global cu serviciul nostru de streaming s-a bazat pe calitatea programelor noastre”, a declarat David Zaslav, directorul general al Warner Bros. Discovery, într-un comunicat.

„Astăzi, readucem HBO – brandul care reprezintă cel mai înalt standard în media – pentru a accelera și mai mult această creștere în anii care vin”, a adăugat el.

Divizia de streaming a companiei a reușit o redresare a profitabilității de aproape 3 miliarde de dolari în ultimii doi ani și a crescut la nivel global, cu aproximativ 22 de milioane de abonați adăugați doar în ultimul an. Warner Bros. Discovery își propune să depășească 150 de milioane de abonați până la finalul lui 2026.

CNBC notează însă că în ultima perioadă prioritatea pentru divizia de streaming a Warner Bros. Discovery a fost reducerea datoriilor, nu investițiile în conținut nou pentru a concura cu Netflix, care are peste 300 de milioane de abonați.

Șeful platformei de streaming spune că accentul va fi pus pe calitate, nu cantitate

„Vom continua să ne concentrăm pe ceea ce ne face unici – nu totul pentru toată lumea dintr-o gospodărie, ci ceva distinct și valoros pentru adulți și familii”, a declarat JB Perrette, președinte și director al diviziei de streaming la Warner Bros. Discovery, într-un comunicat.

„Nu e ceva subiectiv, nici măcar controversat – pur și simplu, programele noastre au alt impact”, a dat asigurări el.

Compania rivală Disney a adoptat o abordare similară, directorul general Bob Iger subliniind în apelurile recente cu investitorii că succesul în streaming se va baza pe conținut de calitate.

Companiile media tradiționale au întâmpinat dificultăți în atingerea profitabilității în domeniul streaming-ului, de la lansarea propriilor servicii în ultimii ani. Aceasta a dus la o accentuare a strategiilor care includ abonamente cu reclame, eliminarea partajării parolelor („password sharing”) și crearea de pachete comune de servicii pe piața internă din America de Nord.

De ce a renunțat Max la „HBO”-ul din nume

Warner Bros. Discovery a lansat pentru prima dată serviciul său de streaming independent HBO Max în 2020, când brandul era încă deținut de AT&T. Sufixul „Max” a fost adăugat pentru a indica faptul că platforma va oferi o gamă largă de conținut – de la emisiuni de tip reality-show, documentare, programe pentru copii și filme, până la titluri de prestigiu marca HBO.

La acea vreme, conducerea considera că HBO avea o audiență prea restrânsă, în mare parte limitată la SUA, și că ar fi mai valoros ca HBO să fie doar o sub-marcă într-o ofertă de streaming mai extinsă.

Serviciul a fost redenumit Max după fuziunea dintre Discovery Communications și WarnerMedia, care fusese separată de AT&T în 2022. Conținutul de pe Discovery+ a fost adăugat pe HBO Max sub noua denumire.

Acum, Warner Bros. Discovery își schimbă din nou strategia. „Ironia face ca denumirea HBO Max să fi fost introdusă inițial în 2019 pentru a evidenția ambițiile globale de streaming ale HBO. Acum, Warner Bros. Discovery readuce același nume, dar cu o idee opusă – calitate în loc de cantitate”, subliniază CNBC.

„Schimbările repetate de nume ale serviciului principal de streaming al Warner Bros. Discovery – care au provocat destulă confuzie în rândul consumatorilor – echivalează cu o recunoaștere din partea companiei că nu poate fi la fel de universală precum liderul industriei, Netflix. Motivația inițială pentru eliminarea numelui HBO din HBO Max era tocmai semnalarea unei platforme cu conținut pentru toată lumea”, conchide revista Variety.

FOTO articol: Rafael Henrique | Dreamstime.com.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »