Macron cere guvernului francez acțiuni împotriva Frăției Musulmane. Raport amplu despre „gravitatea” situației

Președintele Emmanuel Macron a ordonat guvernului, miercuri, să elaboreze propuneri în contextul „gravității faptelor” stabilite într-un raport cu privire la mișcarea Frăția Musulmană din Franța, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP.
„Date fiind importanța subiectului și gravitatea faptelor stabilite, a cerut guvernului să creioneze propuneri noi care vor fi examinate la o viitoare reuniune a Consiliului de Apărare de la începutul lunii iunie”, au spus reprezentanții Palatului Elysee.
Emmanuel Macron a prezidat miercuri o reuniune în care Consiliul de Apărare a analizat un raport guvernamental confidențial în care mișcarea Frăția Musulmană este descrisă drept „amenințare la coeziunea națională” a Franței și în care se face apel la acțiuni pentru a opri răspândirea „islamismului politic”, notează France 24.
„Realitatea acestei amenințări, chiar dacă este pe termen lung și nu implică acțiuni violente, prezintă un risc de deteriorare a structurii societății și a instituțiilor republicane… și, mai larg, a coeziunii naționale”, se arată în raport. AFP a obținut marți o copie a documentului.
Franța și Germania sunt țările UE cu cele mai numeroase comunități musulmane.
Răspândirea islamismului în Franța, „o amenințare pe termen scurt și mediu”.
Raportul vorbește despre o răspândire a islamismului „de jos în sus” și la nivel municipal, susținând că fenomenul constituie „o amenințare pe termen scurt și mediu”.
În Franța, susțin autorii raportului, mișcarea „se bazează pe o structură solidă, dar islamismul politic se răspândește în primul rând la nivel local”.
„Acțiunile hotărâte și pe termen lung pe teren par necesare pentru a stopa ascensiunea islamismului politic”, se mai arată în raport.
Raportul vorbește totodată despre „natura subversivă a proiectului”, spunând că acesta își propune „să aducă treptat schimbări la regulile locale sau naționale”, în special cu privire la cele referitoare la secularism și egalitate de gen.
Un astfel de „islamism municipal” riscă să afecteze sfera publică și politica locală, potrivit raportului, în care este menționată, de asemenea, „crearea unor ecosisteme islamiste din ce în ce mai numeroase”.
Ministrul francez al afacerilor interne, Bruno Retailleau, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la „un islamism la nivel mic” al cărui „scop final este de a transforma întreaga societate franceză în legea Sharia”.
Totuși, autorii raportului au spus că „niciun document recent nu demonstrează dorința musulmanilor din Franța de a înființa un stat islamic în Franța sau de a aplica legea Sharia acolo”.
Musulmanii din Franța (Musulmans de France), fosta Uniune a Organizațiilor Islamice din Franța, sunt identificați drept „ramura națională a Frăției Musulmane din Franța”.
„Nu avem de-a face cu un separatism agresiv”, ci cu un „scop subtil (…), dar nu mai puțin subversiv pentru instituții”, mai susțin autorii raportului.
În raport se estimează că există 139 de lăcașuri de cult afiliate Musulmanilor din Franța, cu alte 68 considerate a fi apropiate de federație. Potrivit raportului, este vorba despre doar 7% dintre cele 2.800 de lăcașuri de cult înregistrate în Franța.
Mișcarea islamistă își pierde influența în lumea arabă și „își concentrează eforturile asupra Europei”, se mai arată în raport.
Conform documentului, o campanie de conștientizare publică trebuie combinată cu eforturi reînnoite de a promova un „discurs secular”, precum și cu „semnale puternice și pozitive către comunitatea musulmană”, inclusiv prin predarea limbii arabe.