Sari direct la conținut

Mark Zuckerberg spune că Meta lucrează la o tehnologie care „să vadă ce vezi tu, să audă ce auzi tu și să vorbească cu tine pe parcursul zilei”

HotNews.ro
Mark Zuckerberg spune că Meta lucrează la o tehnologie care „să vadă ce vezi tu, să audă ce auzi tu și să vorbească cu tine pe parcursul zilei”
Mark Zuckerberg, fotografiat în aprilie 2025 alături de soția sa Priscilla Chan la un eveniment monden din Santa Barbara, California, FOTO: AFF / Alamy / Profimedia

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, are o nouă viziune privind direcția în care trebuie să o ia compania care a început cu Facebook și pare să fi renunțat la ambițiile sale grandioase privind așa-zisul „metavers”.

Discutând despre ambițiile Meta în domeniul inteligenței artificiale (A.I.), el a oferit câteva perspective unice asupra direcției generale în care crede că se îndreaptă această tehnologie, dar și asupra planurilor sale pentru gigantul tehnologic evaluat la 1,75 trilioane de dolari.

„Pe partea de consum, ne concentrăm foarte mult pe A.I. personal. Mai degrabă pe această zonă decât pe productivitate, ca să zic așa. Și atunci, știți, ce înseamnă asta? Probabil va fi mai conversațional, va merge puțin mai mult către interacțiunea vocală, va fi mai personalizat”, a declarat Zuckerberg într-un interviu citat de site-ul financiar Barchart.

El a continuat: „Cred că oamenii vor dori un sistem care să ajungă să îi cunoască bine și care să îi înțeleagă într-un mod similar cu algoritmii feed-ului lor și, sincer, să nu fie nevoie să o ia de la zero, pentru că deja e conectat la o parte din aceste lucruri”.

Deși smartphone-ul ar fi, probabil, cea mai evidentă modalitate de a integra A.I. în viața utilizatorilor, Zuckerberg urmărește o abordare complet diferită: ochelarii inteligenți. Nu pare să creadă că telefoanele vor dispărea, ci mai degrabă că ochelarii vor reprezenta următoarea frontieră în tehnologia purtabilă.

Dincolo de asta, piața smartphone-urilor este, cel mai probabil prea competitivă pentru Meta iar compania lui Zuckerberg ar intra prea târziu în cursă. Chiar și giganți precum Alphabet, compania-mamă a Google, și Microsoft încă se zbat să pătrundă pe această piață, în ciuda investițiilor de miliarde de dolari și a anilor de muncă.

Ochelarii smart „Orion” prezentați de Meta în septembrie 2024, separat de cei creați în parteneriat cu Ray-Ban, FOTO: JLPPA / Bestimage / Profimedia Images

Meta speră ca ochelarii săi smart să fie la fel de populari ca rețelele sale de socializare

În schimb, Meta este de departe liderul pe segmentul ochelarilor inteligenți și își poate crea o nișă proprie, în timp ce încearcă să pătrundă pe piața hardware și să găsească aplicații practice pentru proiectele sale de A.I.

„Pe măsură ce te deplasezi prin lume și porți ochelarii, ochelarii sunt cam forma ideală pentru A.I., pentru că permiți A.I.-ului să vadă ce vezi tu, să audă ce auzi tu și să vorbească cu tine pe parcursul zilei; totul ar trebui să ajungă să te cunoască. Și nu ar trebui ca de fiecare dată când pui o întrebare să o iei de la zero și să trebuiască să-i furnizezi toate detaliile”, și-a expus Zuckerberg viziunea pentru viitor.

Prezentarea ochelarilor „Orion” în septembrie 2024

Sub conducerea lui, Meta a evoluat de la o simplă rețea socială la un conglomerat tehnologic cu cercetări importante în A.I., a realitate virtuală și dispozitive purtabile.

Colaborarea Meta cu Ray-Ban a dus la crearea unor dispozitive purtabile care permit utilizatorilor să interacționeze cu A.I. pe tot parcursul zilei, folosind camere și microfoane pentru a vedea și a auzi exact ca utilizatorul. Zuckerberg preconizează că ochelarii A.I. accesibili, fără ecran, ar putea deveni un produs de masă, cu sute de milioane de utilizatori care vor adopta această tehnologie în anii următori.

Peste 3 miliarde de persoane folosesc zilnic produsele Meta, companie care deține de asemenea Instagram, WhatsApp și Threads, rețeaua de socializare lansată în 2023 pentru a rivaliza cu Twitter.

OSZAR »