Sari direct la conținut

O nouă rundă de discuții eșuate la Cotroceni: Nicușor Dan, ședință de două ore și jumătate cu liderii partidelor pe măsurile fiscale și formarea guvernului / Când decide PSD dacă intră la guvernare

O nouă rundă de discuții eșuate la Cotroceni: Nicușor Dan, ședință de două ore și jumătate cu liderii partidelor pe măsurile fiscale și formarea guvernului / Când decide PSD dacă intră la guvernare
Nicușor Dan, președintele României, susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni din București, 4 iunie 2025. Inquam Photos / George Călin

Președintele Nicușor Dan a avut luni o nouă rundă de negocieri cu Sorin Grindeanu, Ilie Bolojan, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, au declarat surse pentru HotNews. Ședința s-a încheiat după două ore și jumătate, pentru moment fără a se face publice concluziile ei. Conform surselor HotNews, liderii PSD se vor întâlni marți pentru a decide dacă partidul va face parte din viitorul Executiv. În cazul în care PSD intră la guvernare, există posibilitatea ca miercuri președintele Dan să convoace la consultări partidele din Parlament.

19:21

Marți a fost convocat de către conducerea PSD un Comitet Politic Național (CPN) informal, de la ora 18:00, conform surselor HotNews. În cadrul ședinței care va avea loc la Vila Lac și la care vor participa toți aleșii și liderii partidului va exista cel mai probabil și un vot privind intrarea sau nu la guvernare a PSD.

Dacă după ședința de marți seară a PSD, partidul condus interimar de Sorin Grindeanu va decide că sustine varianta Ilie Bolojan premier, este posibil ca miercuri Nicușor Dan să cheme partidele la consultări și, ulterior consultărilor, să desemneze un prim-ministru, care va trebui să meargă în Parlament pentru a primi votul de încrede pentru învestitură, în termen de 10 zile de la desemnare.

Ședința de la Palatul Cotroceni dintre Nicușor Dan și liderii partidelor care negociază formarea viitorului guvern s-a încheiat. Discuțiile s-au încheiat tot fără un acord, scrie Digi24.

PSD va declanșa o dezbatere în partid privind intrarea sau nu la guvernare după ce va vedea pachetul complet de măsuri economice, a spus luni deputatul Petre Florin Manole, purtătorul de cuvânt al PSD, într-o declarație făcută la Parlament.

El a respins ideea unui premier tehnocrat drept „o idee nefuncțională”, iar despre o rotativă guvernamentală a afirmat că nu poate fi discutată atât timp cât PSD nu a decis dacă va fi parte din viitorul guvern. Manoplșe a prezentat și condițiile pe care le pune partidul.

„Toate variantele sunt pe masă. Sunt câteva blocaje. Unul dintre ele este ideea cu care noi suntem în complet dezacord a vânzării de pachete de acțiuni de la companiile de stat profitabile. Asta pe de o parte că nu este necesar, pentru că așa cum am spus, acele companii sunt profitabile. În al doilea rând, unele dintre ele sunt în domenii precum cel al energiei și reprezintă instrumente legitime prin care statul poate să intervină în într-un astfel de domeniu atât de important din punct de vedere al impactului social”, a explicat Manole.

Întâlnirea a început la această oră.

O nouă rundă de discuții la Cotroceni

Liderii partidelor vor discuta cu Nicușor Dan despre pachetul de măsuri fiscale și despre formarea viitorului guvern, după ce la negocierile de săptămâna trecută s-a ajuns într-un impas. Este în discuție și numele premierului pe care va trebui să îl desemneze Nicușor Dan.

Întâlnirea are loc după ce președintele Nicușor Dan a discutat luni cu sindicaliștii despre măsurile economice care vor fi luate în următoarea perioadă.

România trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan credibil de măsuri fiscale până la data de 30 iunie, le-a atras atenția președintele Nicușor Dan liderilor sindicali. Potrivit liderilor BNS, la întâlnirea de luni de la Cotroceni consilierul prezidențial Dragoș Anastasiu a spus că nu mai este timp pentru „microchirurgie”, întrucât finanțatorii României așteaptă măsuri concrete și imediate pentru reducerea deficitului bugetar.

Conform acestuia, grupul de lucru constituit la nivelul Administrației Prezidențiale s-a concentrat exclusiv pe identificarea unor soluții de diminuare a cheltuielilor publice, urmând ca noul Guvern să adopte, punctual, cele mai eficiente măsuri.

„I-am invitat astăzi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții sindicatelor pentru a avea un schimb deschis de idei despre soluțiile care să genereze un echilibru fiscal. România se află într-un moment de cotitură, iar deciziile pe care le vom lua acum vor trasa direcția țării noastre pentru următorii ani. De aceea, este esențial pentru mine, ca Președinte, să ascult opiniile și propunerile tuturor părților implicate. Doar prin dialog social, un pilon esențial al unei societăți echilibrate, putem găsi variante adecvate care să răspundă în mod real nevoilor oamenilor. Voi susține mereu acest tip de comunicare – sinceră, directă și orientată spre rezultate”, a postat Nicușor Dan pe Facebook, după întâlnire.

Ce spun reprezentanții partidelor

„Ar fi de dorit să avem guvern pentru că nu doar că expiră cele 45 de zile. Dar vine 20 și trebuie să prezentăm la Bruxelles. Cred ca partidele care participă la negocieri ar trebui să fie mai serioase. Fel de fel de știri pe surse fac rău românilor. Acceptă PNL rocadă? Trebuie să fii fraier ca a doua oara să faci o rocadă”, a spus Vasile Blaga luni într-o declarație de presă oferită la Parlament.

La rândul său, senatorul PNL Mircea Abrudean a respins posibilitatea unui premier tehnocrat sau o rocadă a premierilor. „Cred ca avem nevoie de un premier cu credibilitate în fața oamenilor și cu autoritate politică. Rocadă? Am avut o experiență nefericită”, a spus liberalul.

Negocierile țin de prea mult timp și ar fi bine să se încheie săptămâna asta, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie. El a subliniat un acord final este întârziat de dificultatea de a forma un guvern din patru partide.

„E greu de spus și nu aș vrea să mă pronunț, spun ca matematic un guvern din 4 partide e mai greu de făcut decât din 3. E nevoie de o guvernare stabilă, e nevoie de soluții, nu de egouri sau de calcule meschine. Trei săptămâni încep să creeze un mediu de nervozitate, în această săptămână în opinia mea cred ca avem nevoie de nominalizarea premierului. PSD vrea consens pe premier și apoi pe pachet ca să își asume? Eu cred ca e foarte important să finalizăm alegerea premierului. Soluția e una singura, un premier cu credibilitate, care să dea încredere și să traca în guvern și parlament reformele. Noi îl vedem pe Ilie Bolojan”, a declarat Pălărie.

Dificultatea negocierilor a fost menționată și de senatul USR Cristian Ghinea. „Asta e un adevăr faptic, PSD și PNL se înțeleg mai bine dacă nu suntem și noi acolo”, a declarat Ghinea.

Neînțelegeri la negocieri

Întâlnirea care trebuia să aibă loc joi seară, 12 mai, la sediul Guvernului a fost anulată, pentru că, la discuțiile de la Palatul Cotroceni, liderii partidelor nu s-ar fi înțeles, relata HotNews citând surse politice.

După întâlnirea cu președintele Nicușor Dan, liderii PSD, PNL, USR și UDMR trebuiau, conform programului inițial, să se reunească la Palatul Victoria, alături de echipele tehnice de negociatori. Câțiva membri ai acestor echipe ajunseseră deja, în cursul după-amiezii, la sediul Guvernului, dar au plecat, conform acelorași surse politice.

De asemenea, președintele organizației județene a PSD din Arad, Mihai Fifor, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că PSD nu are motive să rămână la masa negocierilor privind noua guvernare dacă are parteneri care „confundă negocierile cu bășcălia”.

Surse politice citate de Antena 3 au mai scris că actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, și fostul ministru USR Cristian Ghinea, au purtat discuții tensionate în cadrul negocierilor dintre partide legate de viitorul guvern. În ședința de miercuri, cei doi și-au adresat acuzații grave și s-au amenințat chiar cu datul în judecată. Alexandru Rafila l-a acuzat pe Cristian Ghinea că face consultanță și „fură fonduri”, iar fostul ministru USR a venit și a spus că îl va da în judecată pe Alexandru Rafila.

INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »