Sari direct la conținut

Parlamentul modifică legea privind agresorii: Dacă victima își retrage plângerea, procurorul poate decide să continue procesul

HotNews.ro
Camera Deputatilor, sedinta de plen, Foto: AGERPRES
Camera Deputatilor, sedinta de plen, Foto: AGERPRES

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege care modifică prevederile din codul penal și din legea privind ordinul de protecție astfel încât să crească pedepsele pentru infracțiunile de „lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice”. Noua lege permite procurorilor să continue procesul chiar dacă victima își retrage plângerea.

Legea a trecut cu 286 de voturi pentru, un vot împotrivă, din partea lui Radu-Mihail Ionescu (neafiliat) și o abținere, din partea Monicăi Ionescu (neafiliată). Camera Deputaților a fost for decizional privind această lege, ceea ce înseamnă că ea merge la promulgare către președintele Nicușor Dan.

În prezent, Codul Penal prevedea pentru infracțiunea de „lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice” pedepse cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Noua lege introdusă are pedepse de la 6 luni la 3 ani. Amenzile vor crește, de asemenea, la o valoare cuprinsă între 60 și 600 lei, de la valoarea inițială care era cuprinsă între 10 și 100 lei.

În cazul în care victima prezintă leziuni ce necesită îngrijiri medicale de până la 90 de zile, noua lege prevede pedepse cu închisoarea între 1 an și 5 ani sau amendă.

Sentința va fi majorată cu o treime și va include și interzicerea unor drepturi dacă:

  • victima este minoră;
  • victima este în îngrijirea făptuitorului;
  • fapta este comisă în public;
  • făptuitorul are o armă sau un obiect periculos.

Dacă victima este membru de familie, acțiunea penală poate fi pornită din oficiu, indiferent de existența sau retragerea plângerii.

„Cea mai importantă schimbare este cea în care victima retrage plângerea. Chiar dacă victima retrage plângerea, asta nu înseamnă că este sfârșitul în care persoana e agresată. Astfel, legea a fost reglementată încât să fie la latitudinea procurorului dacă victima retrage sau nu plângerea”, a declarat fostul parlamentar Alexandru Nazare, unul dintre cei 15 inițiatori, după adoptarea legii.

Adoptarea legii vine în contextul în care, sâmbătă seara, o tânăra de 23 de ani a fost împușcată mortal de către un bărbat în vârstă de 49 de ani. Mii de oameni au ieșit marți, 3 iunie, în fața Guvernului cu scopul de a cere măsuri suplimentare pentru protejarea femeilor: „Peste tot poliție, nicăieri justiție”, „Indiferența hrănește violența” și „Sute de femei sunt moarte, asta nu este dreptate” – au fost unele dintre mesajele scandate de manifestanți.


INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »