România, lăudată pentru organizarea alegerilor, de către un oficial al administrației Trump care a fost obervator la primul tur: „Un model din care America poate învăța”

Trey Trainor, președintele Comisiei Electorale Federale din SUA, a fost în România ca observator al primului tur prezidențial din 4 mai, la invitația Autorității Electorale Permanente, și a elogiat procesul electoral din țara noastră, „care nu numai că a îndeplinit, dar în multe privințe a depășit standardele democratice internaționale”, după cum a scris el într-un editorial în Washington Examiner, înainte de finala prezidențială din 18 mai.
Oficialul american spune că a fost observator de alegeri „în întreaga lume, iar sistemul României se remarcă drept un model de transparență, securitate și dedicare civică”.
„Votul în România s-a desfășurat într-un mod ordonat, cu măsuri de siguranță puternice. Fiecare vot a fost exprimat folosind un buletin de vot pe hârtie, iar întregul proces de numărare a voturilor nu numai că a fost realizat în prezența observatorilor din partea fiecărui partid politic, ci a fost și înregistrat video pentru a garanta transparența. Nu au existat întârzieri în raportarea rezultatelor. De fapt, întreaga țară a finalizat numărarea voturilor în câteva ore de la închiderea secțiilor de votare – o dovadă atât a simplității, cât și a integrității procesului”, a scris Trey Trainor în editorial.
Președintele Comisiei Electorale Federale din SUA a precizat că în timpul vizitei la București a discutat „în detaliu aceste proceduri electorale” cu premierul României.
„Am fost deosebit de impresionat de modul în care sistemul lor de înregistrare a alegătorilor permite doar cetățenilor români să se înregistreze – o garanție esențială pentru menținerea integrității alegerilor lor. De asemenea, au luat în serios amenințările cibernetice. Am fost informat despre încercările raportate de a perturba alegerile din partea unor actori străini. Răspunsul rapid și eficient al României a menținut încrederea în rezultat”, a adăugat Trainor.
El amintit că România „este o națiune care încă iese din umbra trecutului său comunist”.
„Mulți cetățeni de vârstă mijlocie își amintesc de viața sub regim autoritar, unde alegerile erau mai degrabă simbolice decât semnificative. Această amintire alimentează un respect național profund pentru principiile democratice și un angajament de a le proteja. De aceea, alegerile sale sunt tratate cu seriozitatea pe care o merită: liste electorale securizate, fiecare alegător prezentând actul de identitate, buletine de vot pe hârtie, numărare transparentă și rezultate la timp”, a continuat oficialul american.
„Conduita lor reflectă o națiune care ia democrația în serios”
Trey Trainor consideră că „este remarcabil cât de bine se aliniază procesul României cu principiile prevăzute în Legea SAVE și în Ordinul Executiv privind Păstrarea și Protejarea Integrității Alegerilor Americane, emis de președintele Donald Trump”.
„Ordinul executiv, emis luna trecută, este în prezent în curs de implementare. Între timp, Legea SAVE a fost adoptată de Camera Reprezentanților din SUA la începutul acestui an și se află acum în așteptare în Senat. Aceste măsuri ar impune dovada cetățeniei pentru a te putea înregistra ca alegător, ar restabili utilizarea universală a buletinelor de vot pe hârtie și ar consolida protecțiile privind lanțul de custodie al buletinelor de vot — toate fiind politici deja aplicate în România”, a explicat el.
Președintele Comisiei Electorale Federale reclamă că în SUA „reformele de bun simț, cum ar fi acestea, devin adesea polarizante din punct de vedere politic”.
„Însă democrația nu ar trebui să fie niciodată o problemă partizană. Abordarea României nu este despre stânga sau dreapta, ci despre încredere, verificare și unitate națională. Sistemul său dovedește că un proces electoral sigur, eficient și transparent este nu doar posibil, ci și practic”, a subliniat Trainor.
Trey Trainor a „felicitat poporul român pentru participarea sa civică activă și angajamentul său neclintit față de valorile democratice”.
„Conduita lor reflectă o națiune care ia democrația în serios – lucru pe care SUA, în calitate de aliat de lungă durată, ar trebui să îl respecte și din care să învețe. Democrația este consolidată prin transparență, reziliență și respect reciproc – principii care unesc națiunile noastre. Prin Legea SAVE, avem ocazia să reafirmăm aceste principii pe plan intern și să ne asigurăm că fiecare persoană poate avea încredere în rezultatul alegerilor noastre”, a conchis președintele Comisiei Electorale Federale din SUA.