Sari direct la conținut

Cum s-a ajuns la dezastul de la Salina Praid și cum putea fi evitat. Care este cel mai rău scenariu. „Acum, în subteran sunt milioane de metri cubi de apă”

HotNews.ro
Cum s-a ajuns la dezastul de la Salina Praid și cum putea fi evitat. Care este cel mai rău scenariu. „Acum, în subteran sunt milioane de metri cubi de apă”
Salina Praid, în urma inundațiilor. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Profesorul Daniel Diaconu de la Facultatea de Geografie a Universității București estimează că tavanul Salinei Praid probabil se va prăbuși, parțial sau total, iar „în viitor se va forma acolo un lac antropic”. El explică și ce se putea face pentru a evita dezastrul de acum.

„Ceea ce vedem, din nefericire, în aceste zile, este un rezultat a unei evoluții a unui fenomen natural îmbinat cu un fenomen antropic”, a declarat profesorul Daniel Diaconu, la Digi24.

El a explicat că fenomenul de dizolvare a sării este unul natural, dar în contact cu un debit ridicat, undeva la 60 metri cubi pe secundă, pe un pârâu (Corund) care în mod normal avea sub 1 metru cub pe secundă, s-a produs o presiune, o eroziune și ulterior o dizolvare a sării din subsol, afectând foarte grav salina.

Ce se putea face pentru a evita inundarea Salinei Praid

„Acest fenomen a început cu ceva ani în urmă. Cred că ceea ce a indus în eroare autoritățile a fost tocmai debitul mic întâlnit în mod normal în această zonă și atunci au crezut că este suficientă acea impermeabilizare a albiei, o reducere a contactului apei cu substratul alcătuit din sare și din pământ să nu se mai producă influența în subteran a apei. Se pare că nu a fost suficient acest lucru. Ar fi trebuit acest râu de la poalele Munților Harghita să fie regularizat sau redirecționat și să nu mai intre în contact cu acest sâmbure de sare care este Salina Praid”, a adăugat profesorul.

El a mai spus că în subteran se află acum „milioane de metri cubi de apă” care dizolvă sarea, „până se va forma o saramură foarte densă”.

„Sunt în subteran undeva la nouă orizonturi care se exploatau. Înseamnă 320 de metri adâncime. Cred că e foarte greu de pompat tehnic această cantitate imensă de apă. Ceea ce se întâmplă în subteran acum este clar un fenomen de dizolvare a sării, până când apa se va satura. Se va forma o saramură foarte densă. După care, dacă întrerupem contactul de apă dulce, ar trebui acest fenomen de dizolvare să nu mai aibă loc. Dar vom vedea dacă din acele orizonturi s-au prăbușit. Tavanul acelor orizonturi e undeva la 8 metri grosime. Să vedem dacă a rezistat la toată această greutate. Sunt niște milioane de metri cubi de apă la momentul actual în subteran”, a mai spus Daniel Diaconu.

„Din nefericire, nu vreau să dezamăgesc, cred că pe viitor vom asista totuși la formarea unui lac sărat în acea zonă. Cred că se va produce o prăbușire parțială, totală a tavanului acestuia și se va forma un lac antropic”, a adăugat profesorul.

Salina Praid, una dintre cele mai cunoscute saline din România, a fost distrusă de apele aduse de ploile puternice din ultimele zile. Din cauza infiltrațiilor, digul subteran a cedat, iar galeriile minei de sare se pot prăbuși în orice moment.

Sâmbătă, președintele Nicușor Dan a mers la Praid, unde a declarat că inundarea salinei putea fi prevenită și, de aceea, va cere premierului să trimită Corpul de control pentru a stabili cine este responsabil pentru această situație. 

INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »