Sari direct la conținut

Schimbări privind bursele școlare. „Nu ne mai permitem financiar acest sistem”, spune ministrul Educației / „Simbolic, voi renunța lunar la 25% din salariul meu”

HotNews.ro
Schimbări privind bursele școlare. „Nu ne mai permitem financiar acest sistem”, spune ministrul Educației / „Simbolic, voi renunța lunar la 25% din salariul meu”
Daniel David Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat, într-un comunicat, că vor fi păstrate doar două tipuri de burse – cele sociale și cele de merit. Din anul școlar 2025-2026, vor fi eliminate bursele pentru olimpici și bursele tehnologice. Modificări sunt făcute și în ceea ce privește bursele pentru mame minore.

Sistemul de burse școlare urmează să fie reorganizat, potrivit anunțului făcut de Daniel David, într-un mesaj care marchează începutul celui de-al doilea său mandat ca ministru al educației.

„Creșterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susținută. Cred că a fost o intenție bună, dar este nesustenabilă! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii sau să avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse”, a transmis David. 

Potrivit ministrului, bursele școlare costă anual de 7 miliarde de lei, adică „aproape un sfert din deficitul pentru care întoarcem țara pe dos și peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din țară”.

„Mai important, sincer și direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem!”, a mai spus Daniel David.

Noua formulă propusă de minister presupune păstrarea a doar două categorii de burse:

  • Bursele sociale, destinate elevilor din medii vulnerabile, vor include în continuare și sprijinul acordat mamelor minore. Aceste burse vor fi gestionate de autoritățile locale de asistență socială, pe baza unei metodologii inițiate de minister.
  • Bursele de merit vor fi acordate elevilor cu medii de cel puțin 9 (în prezent este de 9.50), în limita a 15% din totalul elevilor dintr-o clasă (în prezent este de o limită de 30%). După reorganizarea olimpiadelor și concursurilor, premiile pentru câștigători vor fi majorate.

Ce burse sunt eliminate

În prezent se acordă șase tipuri de burse. Ele sunt împărțite astfel, potrivit Edupedu.ro:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: min. 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Astfel, vor fi tăiate patru tipuri de burse – cele pentru olimpici (I și II), cele tehnologice, iar cele pentru mame minore vor fi incluse în bursele sociale.

Modificările vin după ce anul trecut au fost scoase bursele de merit de la clasele I-IV, acestea fiind acordate în prezent celor din clasele V-VIII, precum și IX-XII, cu condiția obținerii unei medii generale de minim 9.50. Acestea erau acordate în limita a 30% de elevi din fiecare clasă.

„În acest fel, definim corect «incluziunea» și «meritul»”

Un alt principiu anunțat este acela că bursele se vor acorda doar pe durata participării la procesul educațional, adică în timpul în care elevii sunt efectiv la școală. În plus, acolo unde legea impune raportarea la salariul minim, se va face referire la salariul minim net, nu brut, dat fiind că bursele nu sunt impozitate.

Ministrul subliniază că aceste măsuri sunt temporare și determinate de criza economică actuală, dar vor fi fundamentate pe două principii: „raționalitate (prin raportare la bune practici europene) și decență (prin raportare la posibilitățile reale ale țării)”.

„În acest fel, definim corect „incluziunea” și „meritul”, fără să le distorsionăm sensurile corecte, iar copiii care au nevoie vor fi protejați prin burse sociale, iar cei care sunt foarte performanți vor fi susținuți atât cât ne permitem acum. Odată ce facem aceste reorganizări raționale și decente, sunt convins că scontata mărire treptată a bugetului în anii care vin va aduce resurse suplimentare”, a explicat Daniel David. 

„Simbolic, voi renunța lunar la 25% din salariul meu pentru 2 burse de merit și 7 sociale”.

În mesajul său, ministrul afirmă că este pregătit să fie „un ministru de sacrificiu, dispus să ducă și criticile ticăloase (făcute să ne destabilizeze sistemul sau țara) și pe cele justificate (politic și uman), de dragul binelui nostru comun pe termen mediu-lung!”.

În plus, Daniel David a adăugat că va renunța lunar la 25% din salariul său pentru a susține, simbolic, bursele elevilor.

„La modul real, dar cu mesaj simbolic, deoarece nu pot eu compensa efectele crizei în educație-cercetare, voi renunța lunar la 25% din salariul meu de la minister, pentru a redirecționa banii spre 2 burse de merit și 7 sociale (o să caut formula legală, nu asta este problema).”

Potrivit calculelor făcute de Edupedu, 25% din indemnizația de ministru care se ridică la 21.840 de lei reprezintă 5.460.

Anunțul său legat de redirecționarea unei părți din salariu a stârnit și critici. Sociologul Gelu Duminică a catalogat gestul drept unul „populist”, într-un mesaj pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »