Șefa ÎCCJ, mesaj de Ziua Justiției: „Emoția negativă generată în societate descurajează judecătorii să-și continue cariera”

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina-Alina Corbu, a invocat, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, atitudini care au ca scop „slăbirea justiţiei prin diminuarea prestigiului acesteia”, informează News.ro. „Rămâne pentru mine inexplicabilă apetenţa manifestată uneori în spaţiul public în a stimula societatea împotriva justiţiei”, afirmă judecătoarea.
În mesajul transmis duminică, preşedintele ÎCCJ remarcă faptul că, în acest an, contextul în care are loc Ziua Justiţiei „nu oferă prilej de celebrare, ci de precauţie şi reflecţie”.
„Este indubitabil că astăzi toţi românii parcurg un moment dificil. În momentele dificile popoarele puternice se adună împreună, nu se despart în facţiuni antagonice, se tratează cu respect, iar nu cu duşmănie, îşi pun în comun ideile şi aptitudinile pentru a depăşi acel moment dificil. Momentele dificile se depăşesc prin coeziune şi rezilienţă, ele nu pot fi combătute prin divizare şi acuzaţii aruncate unor categorii sociale sau profesionale (…) Rămâne astfel pentru mine inexplicabilă apetenţa manifestată uneori în spaţiul public în a stimula societatea împotriva justiţiei, iar nu în sensul de a o privi ca o parte vitală a întregii societăţi”, transmite Corina-Alina Corbu.
Aceasta consideră legitimă opinia multor cetățeni care cred că actul de justiție este prea lent, precum și sancționarea publică a episoadelor de „incompetență sau aroganță”, însă crede că independența instanțelor este crucială în apărarea drepturilor cetățenilor.
Preşedinta Curţii supreme de justiţie vorbeşte şi despre atitudinile critice vizavi de sistemul judiciar, dar menționează că situații inechitabile au fost corectate chiar cu implicarea sistemului judiciar. Cu toate acestea, unele critici continuă din cacul politic, crede magistratul.
„Judecătorii nu vor câștiga niciodată un concurs de popularitate”
„Această emoţie negativă generată în societate descurajează judecătorii să-şi continue cariera, va începe să inhibe absolvenţii de top să opteze pentru sistemul judiciar, face acceptarea deciziilor judiciare de către părţi mai dificilă, ”instigând” astfel, în mod paradoxal, la existenţa şi mai multor litigii şi agravând problemele sistemului”, transmite Corbu.
Aceasta susţine că judecătorii nu a ascuns niciodată problemele majore cu care se confruntă sistemul judiciar, ci au semnalat constant agravarea supraîncărcării, luând toate măsurile administrative posibile pentru a preveni efectele acesteia asupra duratei proceselor.
„Însă, dacă acest proces de contrapunere a justiţiei în raport cu societatea va continua să se manifeste periodic, în orice situaţia de criză vom traversa, dacă cariera de judecător va deveni tot mai puţin atractivă, iar statutul judecătorului nu va avea stabilitatea necesară, dacă vom avea din ce în ce mai puţini judecători şi dacă ei vor proveni din ce în ce mai puţin dintre absolvenţii de elită, cu alte cuvinte, dacă justiţia va deveni mai puţin puternică, atât ca putere a statului, cât şi la nivelul individual al judecătorului toate deficienţele pe care le constatăm astăzi nu vor dispărea şi nu se vor atenua, ci dimpotrivă, se vor amplifica şi se vor croniciza”; avertizează judecătoarea.
Ea arată că, în condiţiile în care într-un proces în justiţie o parte pierde şi alta câştigă, „judecătorii şi sistemul judiciar nu vor câştiga niciodată un concurs de popularitate”.
„Rolul fundamental al justiţiei, precum şi realităţile şi situaţia concretă a acestui serviciu public trebuie prezentate onest, profesionist şi constructiv, singularizarea în mod negativ a judecătorilor, pentru a-i contrapune altor profesii şi categorii sociale trebuie să înceteze şi aceasta este o obligaţie care revine tuturor puterilor statului, nu numai celei judecătoreşti”, mai spune preşedinta ÎCCJ, adăugând că regretă că tonul mesajului său, ultimul transmis în calitate de şef al instanţei supreme, „nu este poate cel mai festiv”.