Șeful Pentagonului nu merge la reuniunea grupului de lucru pentru sprijinirea Ucrainei. Este prima absență a SUA

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, nu va participa la reuniunea de astăzi a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), a anunțat Associated Press (AP), citând un oficial american.
Hegseth nu va ajunge la Bruxelles până la încheierea conferinței și nu va participa nici online la eveniment, relatează AP. Dacă se confirmă, aceasta va fi prima reuniune a celor aproximativ 50 de susținători militari ai Kievului în așa-numitul format Ramstein la care șeful Pentagonului nu va participa.
Regatul Unit și Germania vor prezida reuniunea din 4 iunie, care va avea loc în timp ce Rusia continuă să respingă un armistițiu și se pare că pregătește noi ofensive împotriva Ucrainei.
Ucraina a făcut apel la partenerii săi să investească mai mult în producția sa de armament și să furnizeze sisteme suplimentare de apărare aeriană, și anume sisteme Patriot, pentru a ajuta la respingerea intensificării atacurilor aeriene rusești.
Predecesorul lui Hegseth, fostul secretar al apărării Lloyd Austin, a lansat UDCG după izbucnirea războiului la scară largă al Rusiei în 2022 pentru a coordona asistența între aliații Kievului.
Ultima reuniune în formatul Ramstein a avut loc la Bruxelles la 11 aprilie, sub președinția Londrei și Berlinului, aliații angajându-se să acorde Ucrainei un ajutor militar pe termen lung de peste 21 de miliarde de euro.
Hegseth a participat la summitul precedent din 12 februarie, dar nu în calitate de președinte al acestuia, poziție deținută până atunci de Austin. Omologul său britanic, John Healey, a prezidat în schimb summitul. Relatările anterioare sugerau că secretarul apărării urma să lipsească și de la reuniunea din aprilie, dar în cele din urmă s-a alăturat prin intermediul unei conferințe video.
De la preluarea mandatului în ianuarie, președintele american Donald Trump a început să reducă prezența SUA în diverse inițiative internaționale pro-Ucraina, încercând să medieze o încetare a focului și un acord de pace între Kiev și Moscova.
Pe măsură ce negocierile de pace stagnează, Trump a semnalat că s-ar putea retrage din acest efort. Președintele american a păstrat tăcerea cu privire la cele mai recente evoluții ale războiului, inclusiv cele mai recente discuții de pace de la Istanbul sau atacul masiv cu drone al Ucrainei asupra aviației strategice ruse.