Ilie Bolojan, consultări cu sindicaliștii, în timp ce în țară au loc noi proteste ale bugetarilor. Lider: „600.000 de persoane sunt afectate de această ordonanță”

Premierul Ilie Bolojan a chemat joi, de la ora 9, reprezentanții celor mai mari cinci confederații sindicale din România la Palatul Victoria, a anunțat Blocul Național Sindical. Angajații din sectorul bugetar au continuat acțiunile de proteste față de măsurile de austeritate anunțate de Executiv.
Vasile Marica: „La ora actuală toată lumea vorbește despre dat afară, concedii, cine rămâne, cine nu rămâne”
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex, Vasile Marica, susține că sunt proteste ale angajaților din Finanțe și ANAF în toată țara, iar în perioada următoare va avea loc o ședință pentru a decide acțiunile viitoare.
Întrebat dacă mai este în picioare amenințarea că angajații de la Minister ar putea să refuze să vină la muncă în zile importante ale lunii el a afirmat că „orice amenințare este valabilă atâta timp cât colegii noștri solicită să continuăm sau să ne oprim din acțiunile de protest”, potrivit Agerpres.
„Eu nu sunt decât purtătorul de cuvânt și vocea colectivă a celor pe care îi reprezint. Nu sunt eu liderul care ia decizii. Colectivul este cel care decide. Eu sunt doar un purtător de cuvânt, un purtător de mental colectiv pe care încerc să-l gestionez la ora actuală și să găsim o formulă comună în ceea ce urmează”, a declarat Marica, în fața Ministerului Finanțelor.
De asemenea, el crede că „până la anul Guvernul va avea bani și să crească, să revină veniturile tuturor bugetarilor și banii de pensii necesari”.
Vasile Marica a declarat că situația creată de adoptarea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului a dus la scăderea colectărilor cu 40% în iunie.
„Dacă ești demobilizat, toți colegii noștri sunt demobilizați, la ora actuală toată lumea vorbește despre dat afară, concedii, cine rămâne, cine nu rămâne, vă închipuiți că foarte greu mai poți să mobilizezi oamenii să colecteze”, a mai spus Vasile Marica.
Aproximativ 100 de angajați ai ANAF Cluj au declanșat, joi, un nou protest spontan, ca urmare a nemulțumirilor salariale, transmite Agerpres.
Principalele declarații ale Leonard Bărăscu
Leonard Bărăscu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), susține că oamenii nu își vor pierde locul de muncă.
„În niciun caz nu am vorbit de concedieri și nu se pune problema acum. Până în 10.000 de colegi ai noștri care pierd pe acest spor. Urmează o a doua perioadă care îi va afecta pe cei pe care îi plângem astăzi ca au salarii mari. Personalul TESA sunt cei mai oropsiți. Dar măsurile, cum apare și în comunicat, sunt temporare”, a spus Bărăscu.
Principalele declarații ale lui Bogdan Hossu
La rectificarea care ar trebui să aibă loc în luna august instituțiile publice nu vor primi bani în plus, a spus președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, la ieșirea de la consultările cu premierul Ilie Bolojan.
„La rectificarea de buget nu se vor primi bani de instituții suplimentari. Vor trebui să se încadreze în buget. Asta implică… este greu de spus, se va discuta cu fiecare ordonator de credite în parte. Ori dau oamenii afară, ori concediu neplătit”, a declarat Hossu.
Potrivit acestuia, fiecare instituție va decide ce măsuri ia.
„I-am semnalat premierului ca unele instituții bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului. Adica legea se referă numai la sporul de condiții vătămătoare, dar mai sunt și sporuri care s-au inventat”, a subliniat Hossu.
Liderul sindical a atras atenția că măsurile anunțate de Executiv se rasfrâng doar asupra unor anumite categorii sociale.
„Am atras atenția domnului premier ca măsurile sunt focalizate doar pe lucrători și către pensionari. Și în condițiile actuale, când este o distribuție neuniformă a efortului de strângere a curelei vom avea în principal mari probleme pentru ca vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a mai spus Hossu. „Acum cu aplicarea reducerii de sporuri, resursele financiare pe ordonatori cresc”.
„600 de mii de persoane sunt afectate de această ordonanță. Înseamnă o scădere de trai, la care dacă adăugăm și creșterea TVA, evident ca asta înseamnă o scădere de trai.”
La consultările de astăzi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora, a anunțat executivul într-un comunicat de presă.
„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat premierul, potrivit unui comunicatului de presă.
Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.
La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de prim-ministru, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăția, Leonard Bărăscu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, și reprezentantul Sindicatului Național „Forța Legii”, Marius Sepi.
În țară, au loc noi proteste față de măsurile de austeritate luate de executiv. Angajații de la ANAF Craiova și Constanța au ieșit din nou în fața instituției, nemulțumiți de tăierea sporurilor. O nouă zi de proteste, joi, și la Primăria Municipiului București, potrivit imaginilor difuzate de Digi 24.
Întâlnire cu Ilie Bolojan
„Astăzi, 3 iulie 2025, începând cu ora 09:00, Prim-ministrul Ilie Bolojan a invitat la Palatul Victoria reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic și social”, a transmis BNS, într-un comunicat de presă.
Din partea Blocului Național Sindical, la această întâlnire participă domnul Mircea Burlacu, vicepreședinte al confederației.
BNS afirmă că această întâlnire nu are caracterul unei reuniuni formale a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), ci este o consultare directă între Guvern și organizațiile sindicale reprezentative.
Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional – CNS Cartel Alfa, CNSLR-Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi CSN Meridian – i-au cerut, luni, premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență, amenințând că, dacă nu li se răspunde la solicitare, vor declanșa o grevă la nivel național.
„Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național, CNS Cartel ALFA, CNSLR — FRĂȚIA, locul Național Sindical (BNS), Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și CSN MERIDIAN, având în vedere proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, aflată în procedura de avizare de către Consiliul Economic și Social, precum și celelalte măsuri de austeritate prevăzute a fi adoptate în perioada următoare, vă solicită o întâlnire de urgență, astăzi 30 iunie 2025, la o oră stabilită de comun acord”, au transmis acestea într-un comunicat de presă.
„În situația în care Guvemul României va fi indiferent la solicitarea noastră urmează inițierea procedurilor legate pentru declanșarea grevei generale la nivel național”, au adăugat sindicaliștii.
Proteste ale bugetarilor
Angajații din sectorul bugetar din mai multe instituții, inclusiv de la Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, au protestat începând de luni, nemulțumiți, în principal, de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare a fost plafonat la 300 de lei brut, adică 172 de lei net.
Măsura a fost luată luni prin ordonanță de urgență. Atunci au început și protestele bugetarilor, care au avut loc în mai multe orașe din țară.
Deciziile anunțate de Ilie Bolojan
Întâlnirea cu sindicaliștii vine la o zi după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat că reducerea deficitului bugetar excesiv se va face prin trei pachete de măsuri care vor fi adoptate succesiv în următoarele luni.
Printre măsurile prevăzute se numără reaşezarea TVA la două cote, de 11% şi de 21%, dar și plafonarea pensiilor şi salariile din sectorul public şi în 2026.
La cota redusă de TVA (11%) vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice, apa şi canalizarea, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc, energia termică. Şi pentru industria HoRecCa, propunerea e ca TVA să rămână momentan la nivel redus. O altă măsură este majorarea accizelor cu 10% pentru băuturi alcoolice, țigări şi combustibili.
Premierul a vorbit și despre aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) la pensiile de peste 3.000 de lei, la suma care depășește acest prag, creşterea normei didactice cu două ore în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar, în timp ce bursele de merit vor fi acordate într-un număr limitat, iar cele sociale, pe criterii.
Pachetul de măsuri fiscale prezentat de premier va fi pus în transparenţă decizională în cursul zilei de joi. Măsurile ar urma să intre în viagoare de la 1 august. De la 1 ianuarie, va creștere impozitul pe dividente de la 10 la 16%.