Situația la salina Praid „s-a înrăutățit puțin”, spune președintele CJ Harghita / Urmează să fie evaluată cu drone subacvatice
Surpările deja existente s-au mărit, însă nu au apărut unele noi, a spus președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna-Botond, luni dimineața, potrivit Agerpres.
Sute de voluntari au continuat și au ajutat, duminică seara, echipele de intervenție, la realizarea unor diguri de apărare la Praid. În total, au fost încărcați 12.000 de saci de nisip, iar voluntarii au venit atât din Praid, cât și din alte localități, precum Corund, Lupeni, Ordorheiu Secuiescu, a spus președintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond, potrivit sursei citate.
În acest moment, încă există pericolul prăbușirii planșeului vechii mine, după inundarea salinei de apele pârâului Corund.
Situația de la fața locului „s-a înrăutățit puțin”, în sensul în care nu au apărut surpări noi în planșeul vechii mine, ci s-au mărit puțin cele existente, a mai spus președintele CJ Harghita.
Zeci de case, evacuate duminică
Cu o zi în urmă, 45 de case aflate în perimetrul care poate fi afectat în cazul unei surpări a planșeului au fost evacuate. Autoritățile au spus că au luat în calcul „cel mai negativ scenariu posibil”.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, aflat la Praid, a anunțat, duminică seara, că la fața locului vor ajunge specialiști care vor monitoriza situația cu drone subacvatice, fiind cerut și suportul unor experți internaționali. De asemenea, în cursul zilei ar urma să înceapă și lucrările de deviere a cursului pârâului Corund.
Apele aduse de ploile din ultimele zile au distrus Salina Praid din județul Harghita, una dintre cele mai cunoscute saline din România. Din cauza infiltrațiilor, digul subteran a cedat, iar galeriile minei de sare se pot prăbuși în orice moment.
Anul trecut, aproximativ 470.000 de persoane au plătit biletul de 60 de lei pentru a vizita salina, unii venind pentru a se trata de diverse afecțiuni. Turismul local și afacerile conexe au devenit vitale pentru zonă, conform unui reportaj HotNews realizat la fața locului de jurnalista Dana Coțovanu.