Zeci de mii de oameni prezenți la mitingul din Budapesta interzis de Viktor Orban care a avertizat că participanții vor suferi „consecințe legale”

Zeci de mii de protestatari au mărșăluit sâmbătă prin capitala Ungariei, în cadrul unui miting pentru drepturile LGBTQ+, interzis de autorități, care s-a transformat într-o amplă demonstrație împotriva guvernului.
Mulțimile s-au adunat într-o piață din apropierea primăriei din Budapesta înainte de a porni prin oraș, unii fluturând steaguri în culorile curcubeului, alții purtând pancarte care îl ironizau pe premierul Viktor Orbán.

„Este vorba de mult mai mult, nu doar de homosexualitate… Acesta este ultimul moment să ne ridicăm pentru drepturile noastre”, a spus Eszter Rein Bodi, una dintre participantele la marș.
„Niciunul dintre noi nu este liber până când toți nu suntem liberi”, scria pe o pancartă.
Mici grupuri de contramanifestanți de extremă dreapta au încercat să perturbe parada, însă poliția i-a ținut la distanță și a deviat traseul marșului pentru a evita ciocnirile.

Guvernul naționalist al lui Orbán a restrâns treptat drepturile comunității LGBTQ+ în ultimul deceniu, iar în martie, parlamentarii au adoptat o lege care permite interzicerea marșurilor Pride, invocând protecția copiilor.
Oponenții consideră această măsură parte a unei campanii mai ample de reprimare a libertăților democratice, în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri naționale, iar Orbán se va confrunta cu un contracandidat puternic.
Organizatorii au spus că participanții au venit din 30 de țări diferite, inclusiv 70 de membri ai Parlamentului European, printre care Nicu Ștefănuță.
Peste 30 de ambasade și-au exprimat sprijinul pentru marș, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut autorităților ungare să permită desfășurarea paradei.
Șaptezeci de organizații ale societății civile din Ungaria, printre care Uniunea pentru Libertăți Civile din Ungaria, Transparency International Ungaria și Comisia Helsinki din Ungaria, au publicat vineri o scrisoare deschisă în sprijinul marșului, afirmând că legea care a dus la interzicerea acestuia „are rolul de a intimida întreaga societate”.
„Consecințe legale”
„Dreptul la întrunire este un drept uman de bază și nu cred că ar trebui să fie interzis. Doar pentru că cineva nu este de acord cu motivul pentru care ieși în stradă, nu înseamnă că nu ai dreptul să o faci,” a spus Krisztina Aranyi, o altă participantă la marș.
Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a încercat să ocolească legea organizând marșul ca un eveniment municipal, care, potrivit lui, nu are nevoie de autorizație. Poliția a interzis totuși evenimentul, argumentând că se încadrează în sfera legii privind protecția copilului.
Orbán, al cărui guvern promovează o agendă conservatoare-creștină, a avertizat vineri că organizatorii și participanții la marș se pot confrunta cu „consecințe legale”.
La începutul acestei săptămâni, ministrul Justiției, Bence Tuzson, a avertizat într-o scrisoare trimisă unor ambasade străine din Budapesta că organizarea unui eveniment interzis se pedepsește cu un an de închisoare, iar participarea este considerată contravenție.
Legea care permite interzicerea Pride-ului autorizează poliția să aplice amenzi și să folosească camere de recunoaștere facială pentru a identifica participanții.
Întrebat despre amenințarea cu un an de închisoare, Karácsony a spus vineri într-o conferință de presă că o astfel de sentință nu ar face decât să-i crească popularitatea. „Dar nu pot lua asta în serios,” a adăugat el.
Transformarea marșului într-un subiect central al discursului politic a permis guvernului Orbán să preia inițiativa de la opoziție și să-și mobilizeze electoratul, a spus Zoltán Novák, analist la Centrul pentru Analiza Politicii Corecte.
„În ultimii 15 ani, Fidesz a decis ce teme domină spațiul politic,” a spus el, subliniind că acest lucru a devenit mai dificil pe măsură ce partidul lui Orbán s-a confruntat cu o provocare tot mai mare din partea liderului de centru-dreapta Peter Magyar și a partidului său Tisza, care are un avans de 15 puncte procentuale față de Fidesz într-un sondaj recent.
Tisza, care a evitat să adopte o poziție fermă în privința drepturilor comunității LGBT, nu a precizat, în răspunsurile trimise agenției Reuters, dacă consideră legal marșul Pride, dar a afirmat că participanții merită protecția statului.
„Peter Magyar a cerut autorităților și poliției ungare să protejeze poporul maghiar sâmbătă, precum și în alte zile, chiar dacă asta înseamnă să se opună abuzurilor de putere,” a declarat biroul său de presă. Magyar nu a participat la eveniment.