Sari direct la conținut

Ambasada SUA la București, mesaj despre o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România

HotNews.ro
Ambasada SUA la București, mesaj despre o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România
Steagurile SUA și României. Sursă foto: Dreamstime.com

Misiunea diplomatică a marcat duminică, printr-un mesaj publicat pe Facebook, aniversarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore amplasat la Baza Militară Deveselu. Reprezentanții SUA au subliniat importanța acestui sistem în arhitectura de securitate a NATO și în consolidarea parteneriatului strategic româno-american.

„Astăzi marcăm aniversarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, o etapă importantă în parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România”, se arată în mesajul publicat de ambasadă.

Potrivit oficialilor americani, Aegis Ashore, „un sistem de ultimă generație”, joacă un rol esențial în apărarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. De la operaționalizarea sa, platforma de la Deveselu a contribuit la „sporirea securității și a capacității de descurajare” în regiune.

„Colaborarea dintre forțele americane și române la Deveselu demonstrează puterea alianței noastre și angajamentul nostru comun față de stabilitatea regională. Prin prezența sa în România, Aegis Ashore contribuie nu numai la protejarea aliaților noștri, ci și la consolidarea puterii și a securității Americii”, au transmis reprezentanții ambasadei.

Activat oficial în 2016, sistemul Aegis Ashore de la Deveselu este parte a proiectului NATO de apărare antirachetă și este operat de Forțele Navale ale SUA, scopul acestuia fiind unul defensiv.

Prezența bazei a stârnit în mod repetat critici din partea Rusiei, care o consideră o amenințare strategică.

O bază de apărare aeriană, situată în oraşul Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, parte a unui scut antirachetă NATO mai amplu, a fost inaugurată în noiembrie 2024.

Pe lângă siturile din România și Polonia, scutul antirachetă NATO include şi distrugătoare ale marinei americane desfăşurate la o bază navală din Spania şi un radar de avertizare timpurie amplasat în Turcia, potrivit NATO.

Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două baze de interceptare din Polonia și România.

Sursă foto: Dreamstime.com

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »