Sari direct la conținut

Ca să poată comenta „peste rând” în timpul dezbaterii dintre Nicușor Dan și George Simion, românii au plătit inclusiv în pesos argentinieni

Opinie
HotNews.ro
Ca să poată comenta „peste rând” în timpul dezbaterii dintre Nicușor Dan și George Simion, românii au plătit inclusiv în pesos argentinieni
Comentarii în timpul dezbaterii dintre Nicușor Dan și George Simion, 8 mai 2025. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Inquam Photos / Mălina Norocea

Euronews a deschis comentariile la transmisiunea online pe YouTube a dezbaterii prezidențiale, care a durat 4 ore. Pentru ca opiniile lor să fie postate mai repede în șirul comentariilor, oamenii au plătit. S-au cheltuit bani în cel puţin 11 monede naţionale, echivalentul a 12.000 de lei.

Joi seara, la prima dezbatere prezidenţială, televiziunea Euronews a transmis cele peste patru ore de emisie şi pe YouTube, în cea mai mare parte din timp având pe platformă o audienţă de aproximativ 100.000 utilizatori. Oamenii nu s-au limitat însă să urmărească şi să cântărească argumentele celor care le cer votul. Au vrut ei înşişi să participe la dezbatere prin comentarii.

Secţiunea de comentarii a arătat, pe tot parcursul disputei electorale, ca un seismograf în alertă, pentru că fluxul rapid făcea ca mesajele să nu poată fi citite până când dispăreau pentru a face loc altora. Aşa că oamenii au început să plătească pentru ca mesajele lor să fie evidenţiate de platforma YouTube. 

Cum s-a plătit

Utilizatorii Youtube au opţiunea de a-și prioritiza mesajul, dacă însoţesc comentariul de o donaţie. După ce compania americană reţine un procent, „donația” ajunge în contul Euronews. Un comentariu „plătit” printr-o donație are o prioritate mai mare. 

12.000 de lei. Atât a costat, în total, dorința oamenilor de a comenta care au urmărit, joi seara, pe YouTube, această primă dezbatere organizată înainte de turul II al alegerilor.

Dezbaterea a început la ora 20:00 şi s-a terminat puţin după miezul nopţii. Cum a aratat ”turnirul” comentariilor, pentru ce opinii au plătit oamenii, astfel încât acestea să fie scoase în evidență?

„ND pare a fi întruchiparea actulului sistem. Păcat…” 100 de lei. „Ţi-a umflat tocilaru’ pungile alea de la ochi, bă, nedormitule!”. 50 de lei. „Să trimită cineva Aspacardin pentru Nicuşor!” 10 lei. 

 „Simioane rusule ruşine să-ţi fie şi ţie şi CG”. 5 dolari. „ND nu are niciun plan concret. Vrea doar să alimenteze un război care nu e al nostru, în timp ce Ucraina persecută românii minoritari” 25 de lei.

Pesos argentinieni, rupii indiene și dirhami din Emirate

În total, au fost peste 400 de donaţii: peste 200 de câte 10 lei, peste 100 de câte 25 de lei, peste 50 de câte 50 de lei, donaţii de 250 de lei sau chiar de 50 de lire sterline. Suma s-a împărţit astfel:

  • RON – 8.030
  • Euro – 232,5 (1.190 RON)
  • Dolari – 91 (415 RON)
  • Franci elveţieni – 53 (290 RON)
  • Lire sterline – 357 (2.150 RON)
  • Dolari canadieni – 14 (45 RON)
  • Pesos argentinieni – 5.500 (22,5 RON)
  • Dirhami din Emiratele Arabe Unite – 20 (25 RON)
  • Coroane daneze – 95 (65 RON)
  • Coroane ceheşti – 50 (10 RON)
  • Rupii indiene – 100 (5 RON)

Pe ce mesaje s-a insistat 

Atacuri la candidatul nu pe care nu-l plac, ci pe care vor să arate cât de mult îl dispreţuiesc. Sloganuri prin care îşi afirmă crezul ideologic sau sentimentele antipolitice. Chiar şi unele glume, precum tradiţionalul „Vând golf 3”. Un magazin online de cristale naturale care plăteşte 50 de lei pentru a-şi face reclamă. Cele mai multe comentarii, fără legătură cu conţinutul dezbaterii. 

Subiectele recurente au fost ceva spus de Șoșoacă despre George Simion (nu redăm chestiunea pentru că e imundă, nedovedită, irelevantă pentru orice discuție) sau cât de tocilar e Nicuşor Dan. Dar au existat și utilizatori care și-au propulsat mesajul doar ca să le spună oamenilor să meargă la vot. 

„Trebuie să ne indignăm”, spunea Gabriel Liiceanu într-un interviu acordat în contextul altei campanii electorale. Indignaţi şi cu sentimentul că sunt excluşi din viaţa politică şi din deciziile politicienilor, oamenii au vrut, joi seara, să fie şi ei văzuţi, remarcaţi. 

Nu e un fenomen nou, o confirmă valul de comentarii din subsolurile articolelor online. De această dată, însă, pentru a avea un cuvânt de spus în forumul cetăţenesc de dezbateri politice, a există şi un preţ. Şi acesta e preţul frustrării, al indignării, al furiei neputincioase care te aduce în situaţia de a da bani pentru a arăta că vine o criză și n-avem bani.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »