Dosarul de mită al lui Dumitru Buzatu: Expertul inculpat, plasat în arest la domiciliu. A încălcat regulile controlului judiciar, în holul tribunalului

Tribunalul Vaslui a decis miercuri, 14 mai, înlocuirea măsurii controlului judiciar în cazul expertului ieșean Radu Judele, inculpat în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție, fostul președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Decizia instanței vine după ce un ziar local a scris că, la ultimul termen de judecată, expertul a discutat pe holul instanței din Vaslui cu unul dintre martorii din dosar, deși avea interdicția de a se apropia de el.
Măsura privind înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu a fost luată pentru o perioadă de 30 de zile, fiind menținută interdicția de a comunica cu martorii din dosar, respectiv cu Dumitru Buzatu. Decizia instanței nu e definitivă și poate fi contestată.
„Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi locuința pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora. În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza”, se menționează în soluția publicată pe portalul instanței.
DNA a solicitat înlocuirea controlului judiciar în cazul inculpatului Radu Judele cu arestul preventiv, procurorii acuzând că acesta a dat dovadă de rea credință și sfidare a organelor judiciare prin încălcarea măsurii chiar în sediul tribunalului.
A invocat „un simplu salut”, instanța s-a uitat la imaginile de pe camere
„Nu a fost un simplu salut, așa cum susține inculpatul. Au stat de vorbă 30 de secunde după cum reiese din înregistrări. Inițiativa i-a aparținut. Atitudinea organelor judiciare trebuie să fie fermă”, a susținut procurorul DNA în sala de judecată.
Radu Judele a susținut în fața judecătorului că întâlnirea a fost una accidentală, în fața ușii sălii de judecată și că l-a salutat din motive de politețe. Schimbul de replici cu martorul a fost unul scurt, colocvial, și nu a avut legătură cu dosarul, a declarat Judele la audierea în instanță.
Pentru a se convinge aspectele semnalate, instanța a decis vizionarea în ședință publică a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere amplasate în holul instituției.
În înregistrări a fost surprins momentul în care expertul, după ce a intrat în instanță s-a îndreptat spre martor și a comunicat cu acesta timp de 30 de secunde.
Avocatul expertului a solicitat instanței respingerea cererii de înlocuire a măsurii preventive, invocând presiuni mediatice. De altfel, avocatul lui Radu Judele a fost cel care a solicitat Tribunalului Vaslui declararea ședinței de judecată nepublice, pe motiv că ”presiunea care se pune pe acest dosar poate face ca judecătorul să nu fie imparțial”.
Instanța a respins cererea privind declararea ședinței nepublice. Deși a menținut ședința publică, judecătorul a interzis reprezentanților mass media să mai relateze despre audierile din dosar pe tot parcursul procesului. Această interdicție nu poate fi contestată.
Radu Judele, acuzat că a primit o mită de 714.000 de lei
Radu Judele este acuzat de DNA că a primit o mită de 714.000 de lei (echivalentul a aproximativ 140.000 de euro) de la omul de afaceri vasluian Emil Savin pentru a-și contrazice propriile concluzii dintr-o expertiză tehnică.
Mita, susțin procurorii, a fost disimulată într-un contract de prestări servicii. Concluziile favorabile erau necesare pentru a debloca finanțarea unor lucrări ale unui drum strategic efectuat de firma lui Emil Savin.
Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui, este acuzat că a pretins o mită reprezentând 10% din valoarea proiectului. Buzatu a fost prins în flagrant în septembrie anul trecut, la scurt timp după ce a primit de la omul de afaceri geanta cu 1,25 milioane de lei.
După ce dosarul a ajuns în instanță, la audieri, Emil Savin a declarat că Buzatu nu i-ar fi pretins banii în mod direct, ”dar i-a lăsat de înțeles”, iar primirea unui procent de 10% din valoarea contractului, drept mită, era un obicei despre care aflase de la alții.
„Erau zvonuri, nu pot indica în mod concret o persoană care mi-a spus asta. Dintotdeauna se zvonea ca dacă nu dai procent lui Buzatu nu primești banii”, a declarat Savin în sala de judecată.
Audierile din dosarul Buzatu vor continua la jumătatea lunii iunie.