Sari direct la conținut

Trump încearcă să reducă prețul medicamentelor din SUA. Reprezentanții industriei răspund cu critici

HotNews.ro
Trump încearcă să reducă prețul medicamentelor din SUA. Reprezentanții industriei răspund cu critici
Donald Trump. Foto: Ted Shaffrey / AP / Profimedia

Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care revine la o politică controversată care urmăreşte reducerea preţurilor medicamentelor în Statele Unite, corelându-le cu cele mai mici preţuri practicate în alte ţări dezvoltate, conform CNBC și Reuters.

Ordinul semnat de Trump oferă 30 de zile producătorilor pentru a ajunge la prețurile fixate, iar în caz contrar vor fi adoptate alte măsuri dacă companiile nu fac un „progres semnificativ” în șase luni. 

Trump a declarat într-o conferință de presă că le va impune tarife companiilor care nu aliniază prețurile așa cum sunt în alte țări. Acesta a spus că dorește reduceri între 59% si 90%.

„Toată lumea ar trebui să fie egală, toată lumea ar trebui să plătească același preț”, a declarat președintele american.

Oficialii de la Casa Albă nu au precizat exact ce medicamente vor fi vizate, însă au indicat că măsura se va concentra pe tratamentele cu cele mai mari diferenţe de preţ şi costuri totale, cum ar fi medicamentele GLP-1 pentru diabet şi slăbit, scrie CNBC, potrivit News.ro.

Ordinul mai prevede ca guvernul să ia în calcul facilitarea programelor de vânzare directă către consumatori, la prețurile similare altor țări.

De asemenea, obligă Secretarul Comerțului și alți șefi de agenții să revizuiască și să ia în considerare acțiuni privind exportul de medicamente sau ingrediente farmaceutice care pot contribui la diferențele de preț. 

„O mișcare proastă”

Analiştii de pe Wall Street, precum cei de la JPMorgan, avertizează că implementarea efectivă a politicii va fi dificilă, necesitând probabil aprobarea Congresului şi fiind expusă provocărilor în instanţă.

Grupurile comerciale care reprezintă industria biofarmaceutică au condamnat inițiativa.

„Importarea prețurilor din țări socialiste ar fi o mișcare proastă pentru pacienții și muncitorii americani. Ar însemna mai puține tratamente și ar pune în pericol investițiile de sute de miliarde pe care companiile noastre membre le plănuiesc în America”, a declarat Stephen Ubl, directorul executiv al PhRMA, într-un comunicat citat de Reuters.

Acesta a adăugat că adevăratele motive pentru prețurile mari ale medicamentelor sunt „faptul că alte țări nu plătesc partea lor echitabilă și că intermediarii contribuie la creșterea prețurilor pentru pacienții din SUA”.

„Trump a mai încercat acest lucru și a fost blocat de instanțe”

Este probabil ca ordinul executiv să se confrunte cu probleme legale, mai ales în ceea ce privește limitele impuse de legislația americană, inclusiv cele privind importul de medicamente, a declarat avocatul specializat în politici de sănătate Paul Kim. „Sugestiile din ordin legate de importul direct către consumatori merg mult dincolo de ceea ce permite legea,” a spus acesta.

Ordinul executiv a fost diferit față de ceea ce așteptau reprezentanții industriei farmaceutice. Patru lobbyiști au declarat pentru Reuters că se așteptau la un ordin care să prevadă „prețuri de tip națiune cea mai favorizată” doar pentru o parte dintre medicamentele acoperite de Medicare.

„Implementarea unui astfel de ordin este foarte dificilă. Trump a mai încercat acest lucru și a fost blocat de instanțe,” a spus Evan Seigerman, analist la BMO Capital Markets.

SUA plătește cele mai mari prețuri din lume pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă, diferența fiind chiar și de trei ori mai mari decât în alte țări. Trump a încercat, în primul său mandat, să alinieze prețurile din SUA la cele internaționale, dar demersul i-a fost blocat de instanțe.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »