ZBOR – un spațiu de explorare între acasă și școală, în care tinerii din România își dau întâlnire cu viitorul

În toamna lui 2024, BCR, alături de asociații și ong-uri locale, au lansat ZBOR – Spațiu de explorat, o rețea de huburi dedicate tinerilor (cu vârste cuprinse între 14-25 ani) din România, care integrează educația non-formală (financiară, antreprenorială, digitală și cea cu privire la sustenabilitate) dezvoltarea personală și implicarea comunitară într-un model flexibil, viu, adaptat fiecărei zone în parte și nevoilor generației tinere actuale.
ZBOR – De la idee la ecosistem

„ZBOR este o comunitate și un ecosistem dedicat tinerilor din România, creat pentru a le oferi un spațiu sigur în care ideile, visurile și ambițiile pot începe să prindă contur. Este locul în care tinerii sunt văzuți, auziți și, cel mai important, susținuți să exploreze într-un mediu sigur opțiunile pe care le au ca să își construiască viața așa cum și-o doresc. Comunitatea ZBOR este despre tineri care își pun întrebări despre cum arată lumea, despre ce pot face ei, despre oportunitățile pe care le au sau pe care și le pot crea”, explică Nicoleta Deliu-Pașol, Head of Communication BCR și unul dintre inițiatorii ai programului.
ZBOR se definește ca o rețea fără șabloane: fiecare hub este adaptat nevoilor specifice ale comunității tinerilor din orașul respectiv. De la Iași la Cluj și de la Baia Mare la Constanța, huburile ZBOR reflectă specificul, energiile și aspirațiile tinerilor din fiecare zonă. “Cu toate acestea, există o experiență comună gândită pentru a oferi șanse egale tuturor tinerilor, printr-un standard unitar al programului ZBOR”, mai spune Nicoleta Deliu-Pașol.
Rețeaua ZBOR până în prezent:
Huburi active în: Constanța, Brașov, Ploiești, Iași, Cluj, Târgu Jiu, Baia Mare.
Ascultându-i pe tineri înainte de a construi pentru ei
Unul dintre marile atuuri ale ZBOR este faptul că nu s-a oprit la lansare – ci a continuat să se contureze împreună cu tinerii. Ce își doresc? Ce le lipsește? Se simt ascultați? Răspunsurile au venit în urma unor sesiuni locale de consultare – World Café-uri – în care tinerii au fost invitați să își exprime ideile, nevoile și să imagineze cum ar arăta un spațiu ideal de creștere pentru ei. ZBOR e un ecosistem viu, care se adaptează în timp real, pe măsură ce înțelege mai bine vocea și realitățile tinerilor din România.

„Pentru că tinerii nu sunt toți la fel, nu au aceleași nevoi și nu se regăsesc în aceleași tipare, fiecare hub ZBOR este unic”, subliniază Nicoleta Deliu-Pașol. Așa s-a născut ideea unui ecosistem în care fiecare spațiu ZBOR devine un motor local de dezvoltare, inovație și apartenență. Spații care respiră energia locului, dar care au totuși ceva important în comun: indiferent de localizare, toate sunt spații gândite să redea demnitatea tinerilor – sunt inima orașului, sunt frumoase, moderne și sigure.
Peste 7.000 de tineri la ZBOR Hub Cluj
Lansat pe 14 octombrie 2024, ZBOR Hub Cluj a fost unul dintre primele experimente de succes. Clujul, deja cunoscut pentru infrastructura sa educațională și culturală dezvoltate, avea nevoie de un spațiu care să conecteze ideile și aspirațiile tinerilor la început de drum, cu resurse reale și oportunități aplicate.
„Am pornit cu viziunea unui ‘living-lab’ și încă de la început ne-am dorit ca tinerii din comunitate să perceapă ZBOR ca un spațiu dinamic, ce permite descoperirea de noi abilități și explorarea potențialului. În aceste prime luni de activitate, am avut peste 7.000 de tineri ce au participat la cele peste 260 de activități. De la educație financiară, la dezvoltare personală sau sustenabilitate, tinerii găsesc aici resurse, mentori, viitori colaboratori sau prieteni, inspirație și mai ales… apartenență. Zbor este un spațiu al tinerilor pentru tineri, un loc unde poți învăța, descoperi și explora opțiuni. Tinerii nu vin doar să consume informație, ci să creeze conținut, proiecte și comunitate”, spune Andreea Apostu, Community Manager al hubului din Cluj.
„Primele luni de ZBOR ne-au învățat că tinerii au o dorință imensă de creștere, învățare și dezvoltare, dar pentru a-i susține cu adevărat, trebuie să le oferim mai mult decât un loc de întâlnire – trebuie să le oferim spațiu pentru a-și descoperi propria voce, pentru a-și asuma responsabilitatea de a fi agenți activi ai propriului parcurs în viață – profesional sau personal. Prin intermediul acestui program, ne dorim să le oferim posibilitatea de a testa opțiuni și de a face alegeri conștiente, cu privire la viitorul lor”, afirmă Nicoleta Deliu- Pașol.
Această abordare produce rezultate. Tinerii revin, propun proiecte, vor să se implice. Un exemplu grăitor vine tot din Cluj, unde o fostă participantă a venit spontan la hub, într-o seară, cu o idee pentru un atelier dedicat liceenilor. „Era în drum spre casă și a simțit că trebuie să vină la Zbor și să împărtășească cu noi la ce s-a gândit, pentru că a simțit că aici este locul în care este ascultată și poate găsi sprijinul de care are nevoie”, povestește Andreea Apostu.
Ce urmează: extindere și digitalizare
Viitorul ZBOR înseamnă mai multe huburi fizice, mai mulți tineri și o prezență digitală care să creeze punți între mai multe comunități de tineri, dar și între generații. O platformă online este deja în pregătire – aceasta urmând să pună la dispoziție resurse precum cursuri de dezvoltare personală și profesională, ghiduri pentru orientare în carieră și intrarea pe piața muncii și spații interactive de conectare între tineri, profesori sau viitori colaboratori sau angajatori, resurse accesibile tinerilor din toată țara.
„ ZBOR nu e doar un proiect – e o stare de spirit, un drum pe care îl parcurgem împreună, inspirați de curajul, energia tinerilor care își urmează visurile“, spune Nicoleta Deliu-Pașol.
Porțile Zbor sunt mereu deschise pentru fiecare tânăr. Zbor este un spațiul al tinerilor pentru tineri, un loc unde poți învăța, descoperi și explora, acel „acolo” în care teoreticul se îmbină cu practicul, locul în care poți să îți întâlnești viitori prieteni, mentori sau colaboratori. „Cred că tot ceea ce se întâmplă în Zbor are un aport semnificativ în crearea unei comunități mai reziliente, mai bine ancorată în realitatea actuală și mai adaptată la toate schimbările ce inevitabil apar. Cred că Zbor Hub este fix locul ce oferă mijloacele necesare pentru formarea tinerilor, dar și pentru conștientizarea importanței implicării lor și a impactului pe care implicarea lor îl poate genera la nivel macro. Prin programul de activități și prin valorile promovate, Zbor Hub Cluj se plasează ca un agent al schimbării la nivelul comunității de tineret, oferind toate instrumentele necesare pentru cei ce vin în spațiu”, conchide Andreea Apostu.
Articol susținut de ZBOR