Zeci de redacții din Europa cer eliminarea unei legi a guvernului Viktor Orban care amenință presa și organizațiile civile din Ungaria / Apel către UE

Peste 80 de instituții de presă europene au semnat o petiție prin care solicită eliminarea proiectului de lege din Ungaria care urmărește să restricționeze finanțarea străină a mass-media și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor democratice, o măsură despre care criticii spun că este menită să înăbușe criticile la adresa guvernului, scrie Reuters.
Un proiect de lege prezentat săptămâna trecută de partidul naționalist Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban prevede întocmirea unei liste a entităților care primesc finanțare străină și limitarea sau chiar închiderea acestora în cazul în care guvernul decide că acestea amenință Ungaria și cultura sa.
Semnatarii petiției, publicată marți, au declarat că Fidesz „adoptă aceleași tactici autoritare ca cele întâlnite” în Rusia sub președinția lui Vladimir Putin. Rusia a adoptat în 2012 o lege care permite autorităților să eticheteze drept „agenți străini” ONG-urile cu finanțare străină implicate în activități politice.
„Proiectul de lege este redactat în termeni atât de vagi încât ar putea fi aplicat practic oricărei organizații implicate în viața publică sau în dezbateri – ceea ce include instituții media independente și, de asemenea, grupuri pentru drepturile omului”, spune petiția.
Semnatarii au declarat că supraviețuirea unei prese libere este atât o problemă internă maghiară, cât și una europeană, „în special într-o regiune în care un număr tot mai mare de lideri populiști adoptă metodele lui Viktor Orban”.
Petiția a fost semnată, printre alții, de 84 de redactori-șefi de la The Guardian din Marea Britanie, Liberation din Franța, Gazeta Wyborcza din Polonia, ORF din Austria, SME din Slovacia, Hospodarske Noviny din Republica Cehă, HotNews, Rise Project, Context, Recorder și Átlátszó Erdély din România.
Aceștia își îndeamnă guvernele și instituțiile Uniunii Europene să depună eforturi pentru a împiedica adoptarea legii, afirmând că aceasta contravine atât tratatelor UE, cât și Cartei drepturilor fundamentale.
Votul pentru proiectul de lege este programat pentru mijlocul lunii iunie. Aprobarea este probabilă, deoarece Fidesz deține majoritatea absolută în parlament.
Ce pregătește Viktor Orban
Proiectul de lege vine, după ce în martie, premierul maghiar Viktor Orban s-a angajat să reducă finanțarea străină a presei independente, a politicienilor din opoziție și a ONG-urilor, intensificându-și campania înaintea alegerilor din 2026, când se va confrunta cu o provocare fără precedent din partea unui nou partid de opoziție care a crescut rapid în sondaje.
Potrivit proiectului de lege, Oficiul pentru Protecția Suveranității va fi abilitat să întocmească o listă a entităților juridice finanțate din străinătate ale căror activități sunt considerate o amenințare.
Acestea ar putea fi incluse pe listă dacă Oficiul consideră că activitățile lor „subminează caracterul independent, democratic și bazat pe statul de drept al Ungariei” sau încalcă identitatea constituțională sau cultura creștină a Ungariei.
Contestarea primatului căsătoriei, al familiei și al sexelor biologice se află printre faptele considerate o amenințare, în baza proiectului de lege.
Organizațiile de pe listă vor avea conturile bancare monitorizate, iar fondurile din străinătate considerate o amenințare pot fi blocate.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, autoritățile vor putea intra în sediile organizațiilor și le vor examina documentele și dispozitivele electronice.
Dacă o organizație acceptă bani din străinătate, aceasta trebuie să plătească o amendă de 25 de ori mai mare decât finanțarea efectivă primită. Dacă nu pot plăti amenda în termen de 15 zile, trebuie să își înceteze activitatea, se arată în proiect.
Cu cuțitul la gât
Într-o discuție cu HotNews, Róbert László, expert al think-tank-ului Political Capital, care poate fi vizat de această lege, și-a exprimat temerile cu privire la măsurile care ar putea urma.
„Am avut o lege privind agenții străini în 2016 sau 2017, care spunea că, dacă ai finanțări străine, trebuie să te etichetezi ca atare. Dar nimic nu s-a întâmplat, nu au existat pedepse sau probleme cu autoritățile fiscale. Dar de data aceasta cred că va fi ceva mult mai radical”, a spus el.
„Ceea ce a învățat Viktor Orbán este că trebuie să înlăturăm restul presei independente, restul ONG-urilor și vocilor civile și că trebuie să conducem discursul public nu doar cu 80%, ci cu 100%”, a continuat expertul.
László a subliniat că nu poate ști cum anume va folosi guvernul legea.
„Poate că în ziua următoare, polițiștii și funcționarii autorității fiscale vor apărea în birourile tuturor mass-media independente. Există, de asemenea, un scenariu în care nu vor folosi instrumentul, ci doar vor intimida și vor folosi acest lucru în discursul public”, a spus el.
„Acestea sunt toate scenarii realiste și nu vă pot spune ce se va întâmpla, dar principalul lucru este că toți cei care nu sunt loiali guvernului simt cuțitul la gât și simt că orice se poate întâmpla în ziua următoare și nu putem dormi liniștiți”, a concluzionat expertul.