Sari direct la conținut

Noul model al ChatGPT are un IQ mai mare decât 98% din oameni la Testul Mensa norvegian

HotNews.ro
IQ-ul inteligenței artificiale. Colaje: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime
IQ-ul inteligenței artificiale. Colaje: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime

Noul model ChatGPT, versiunea o3, tocmai a obținut un scor IQ de 136 la testul Mensa administrat în Norvegia – mai mare decât al 98% din omenire, în condițiile în care modelele de inteligență artificială (A.I.) au devenit mult mai complexe, mai flexibile și, într-un fel, mai inteligente, în decurs de doar un an, scrie TechRadar.

Progresele înregistrate de A.I. recent au fost atât de spectaculoase încât unii tineri cred că aceasta devine conștientă de sine.

Potrivit unui nou sondaj realizat de platforma online EduBirdie, 25% dintre reprezentanții generației Z cred acum că inteligența artificială este deja conștientă de sine, iar mai mult de jumătate sunt de părere că este doar o chestiune de timp până când chatbotul lor va deveni conștient și, posibil, va cere drept de vot.

Există totuși un context important de luat în calcul în privința testului de IQ. Testul Mensa din Norvegia este public, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, este posibil ca modelul să fi fost antrenat în prealabil cu întrebările sau răspunsurile acestuia.

Așa că cercetătorii de la site-ul MaximumTruth.org au creat un nou test de IQ care este complet „offline” și inaccesibil pentru instruirea cu date.

La acest test, conceput să aibă un grad de dificultate echivalent cu cel al versiunii Mensa, modelul o3 a obținut un scor de 116, de asemenea foarte ridicat.

Acest rezultat ar plasa modelul o3 al OpenAI în top 15% al inteligenței umane, dacă ar fi o persoană, și nu o inteligență artificială. De exemplu, datele publicate de WorldPopulationReview arată că IQ-ul mediu al populației ar fi de 99,7 în Statele Unite, 102 în Canada, 106 în Japonia, Taiwan și Singapore, și 96,3 în România.

Anul trecut, niciun model A.I. nu a obținut un scor de peste 90 la același test.. În mai anul trecut, cea mai performantă A.I. avea dificultăți cu triunghiurile rotite din teste. Acum, modelul o3 stă confortabil în partea dreaptă a curbei lui Gauss în ceea ce privește inteligența, alături de cei mai inteligenți oameni.

Iar zona respectivă din curbă devine din ce în ce mai aglomerată. Claude, chatbotul dezvoltat de compania Anthropic, a urcat la rândul său puțin puțin. Gemini, chatbotul creat de Google, a obținut scoruri în zona 90. Chiar și GPT-4o, modelul implicit de bază al ChatGPT, este la doar câteva puncte IQ sub o3.

După cum subliniază jurnaliștii de la TechRadar, nu este vorba doar de faptul că aceste modele A.I. devin mai inteligente. E vorba că învață rapid și că ele se îmbunătățesc așa cum o face un software, nu așa cum o fac oamenii.

FOTO articol: Ai / Rokas Tenys / Dreamstime.com.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
OSZAR »