Prima discuție dintre noul papă și cardinalii săi. Întâlnirea s-a desfășurat într-un format neobișnuit

Papa Leon XIV a semnalat că va continua reformele Papei Francisc, spunându-le cardinalilor că defunctul suveran pontif a lăsat „o moștenire prețioasă” care trebuie dusă mai departe, informează Reuters.
În prima reuniune a cardinalilor de după alegerea sa, Leon XIV a cerut prelaților să-și reînnoiască angajamentul pentru reformele majore ale bisericii decise la Conciliul Vatican II din anii 60.
Un mesaj de continuitate
Papa a spus că Francisc a avut o viziune de deschidere către lumea modernă a bisericii cu 1,4 miliarde de credincioși și că a lăsat „un exemplu de dedicare completă pentru slujire”. „Să preluăm această prețioasă moștenire și să continuăm călătoria”, le-a spus cardinalilor noul papă.
De asemenea, pontiful le-a cerut cardinalilor să confirme „angajamentul complet” pentru reformele decise de Conciliu, care includ celebrarea liturghiei în limbile locale, nu în latină și să persiste în dialogul cu alte religii. El a invocat aplecarea lui Francisc către „dialogul curajos și încrezător cu lumea contemporană în variatele sale componente și realități”.
Francisc a fost papă timp de 12 ani și uneori a fost criticat de cardinalii conservatori, care spuneau că diluează doctrina Bisericii romano-catolice în ce privește incluziunea catolicilor LGBT și numirea femeilor în funcții de conducere. Leon, fostul cardinal Robert Prevost, era relativ necunoscut la scară globală înainte de alegerea sa. Și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca misionar în Peru înainte să devină un oficial de vârf la Vatican, în ultimii doi ani.
Noul papă a afirmat, sâmbătă, că și-a ales numele papal în parte pentru a-l onora pe Leon XIII (1878-1903), care a fost cunoscut ca avocat al justiției sociale și a cerut plată corectă și tratament medical pentru muncitori în timpul revoluției industriale. Leon XIV a spus că Biserica trebuie să se implice în înfruntarea noilor amenințări la adresa angajaților, cum ar fi inteligența artificială. El a spus că AI ridică „noi provocări pentru apărarea demnității umane, a dreptății și a muncii”.
Relația cu China, un subiect delicat
Întâlnirea de două ore cu cardinalii a avut un format diferit de cel utilizat de papii anteriori, care doar țineau un discurs și se așteptau ca prelații să asculte. De data aceasta, Leon a citit un discurs și apoi a invitat pe cardinali să ia cuvântul, dacă aveau comentarii de făcut, permițându-le prelaților să-și exprime opiniile și preocupările legate de principalele probleme cu care se confruntă Biserica romano-catolică.
„A ascultat foarte atent, dar știe că le va fi cel care va trebui să ia deciziile, dar suntem aici să-l ajutăm”, a spus cardinalul iralndez Sean Brady. Cardinalul spaniol Aquilino Bocos Merino a descris întâlnirea ca „foarte cordială”.
Leon i-a salutat personal pe fiecare dintre cardinali la plecarea de la reuniune, care a avut loc în auditoriul mic de a Vatican, aceeași sală în care s-a desfășurat conclavul în urma căruia a fost ales noul papă.
Cardinalul ceh Dominik Duka a spus că unul dintre subiectele discutate a fost situația catolicilor din China comunistă. Vaticanul și China au semnat în 2012 un acord controversat privind numirea episcopilor, care conferă Beijingului o oarecare influență în alegerea lor.
Conservatorii au contestat acordul, care este încă secret, ca fiind o trădare, însă Duka a spus că a fost necesar pentru a păstra dialogul în țările în care biserica este oprimată, făcânt o comparație cu dialogul dintre Vatican și statele est-europene în perioada Războiului Rece.
Cardinalul german Gerhard Muller, care a intrat în conflict deschis cu Francisc în chestiuni care țin de învățătura morală a bisericii, a spus că întâlnirea de sâmbătă a fost „foarte bună și armonioasă”.