Sari direct la conținut

Primul serial „Alien” din istorie are o poveste pe măsură / Un actor din „Shogun” îl va juca pe Stalin într-un film nou / Hideo Kojima arată iar de ce e un maestru al domeniului său

HotNews.ro
Primul serial „Alien” din istorie are o poveste pe măsură / Un actor din „Shogun” îl va juca pe Stalin într-un film nou / Hideo Kojima arată iar de ce e un maestru al domeniului său
Povestea serialului „Alien: Earth” se va desfășura cu doi ani înainte de evenimentele din filmul original, FOTO: 20th Century Fox-Brandywine Pr / AFP / Profimedia Images

Primul serial „Alien” din istorie are o poveste pe măsură

„Nu e o poveste despre Ripley. Ea este unul dintre cele mai mari personaje din toate timpurile și cred că povestea ei a fost spusă aproape perfect. Nu vreau să stric asta. Este o poveste care se petrece și pe Pământ. Poveștile cu extratereștri sunt mereu despre a fi prins… prins într-o închisoare, prins într-o navă spațială. M-am gândit că ar fi interesant să lărgesc puțin perspectiva, ca miza întrebării ‘Ce se întâmplă dacă nu-l poți controla?’” să fie mai imediată”, declara despre primul serial Alien din istorie showrunner-ul său, Noah Hawley, încă din 2021.

„La un anumit nivel, este și o poveste despre inegalitate. Unul dintre lucrurile pe care le iubesc la primul film este cât de ‘anii ’70’ este ca stil, și cum descrie o lume de ‘camionagii spațiali’, din clasa muncitoare, în care Yaphet Kotto și Harry Dean Stanton sunt practic ca niște personaje din Așteptându-l pe Godot. Sunt ca niște figuri din Samuel Beckett, trimise undeva de o corporație fără chip și fără nume (…) În cazul meu, o să vezi și pe cei care îi trimit. O să vezi ce se întâmplă când inegalitatea cu care ne confruntăm azi nu e rezolvată”, a continuat el.

De la aceste comentarii pe care Hawley, cunoscut pentru crearea apreciatului serial Fargo, le-a făcut la câteva luni după ce FX a anunțat oficial că a comandat o serie Alien am mai aflat câteva detalii. Unul ar fi că Alien: Earth nu va fi doar primul serial din istoria popularei francize sci-fi, ci și prima producție Alien a cărei acțiune se va desfășura pe Pământ, după cum sugerează de altfel titlul anunțat abia în vara anului trecut. Tot atunci a venit și vestea că rolul principal al serialului va fi jucat de actrița americană Sydney Chandler (Don’t Worry Darling).

Prestația lui Sydney Chandler va fi desigur comparată cu cea a lui Sigourney Weaver, FOTO: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Televiziunea americană FX, cea care a produs și popularele seriale Shogun și The Bear, a ridicat însă acum de tot capacul de pe povestea Alien: Earth, dezvăluind săptămâna aceasta că ea va fi plasată în anul 2120, cu doar doi ani înainte de evenimentele din filmul original, și în jurul unei societăți umane dominată de interesele corporatiste a 5 companii conducătoare, printre care și Weyland-Yutani. Fiecare dintre ele se întrece în a descoperi cheia nemuririi, încercând să prelungească viața umană prin dezvoltarea vieții sintetice și a ciberneticii.

Însă lucrurile se complică atunci când directorul uneia dintre companii anunță că firma sa a reușit să combine aceste două domenii și să creeze prima formă de viață hibridă: Wendy (interpretată Chandler), o conștiință umană fuzionată cu un corp sintetic android. Wendy trăiește în Prodigy City, sediul vast și autosuficient al companiei, alături de alți hibrizi, pregătindu-se să inaugureze „o nouă eră” pentru omenire… lucru care nu le convine deloc celor de la Weyland-Yutani, megacorporația cunoscută din filmele Alien lansate de-a lungul anilor.

„Așa că, într-o acțiune ce poate fi descrisă doar ca o preluare corporatistă extrem de ostilă, compania prăbușește intenționat una dintre navele sale de cercetare, USCSS Maginot, în Prodigy City, eliberând astfel pasagerul său supraviețuitor – un xenomorf – asupra lui Wendy, a celorlalți hibrizi și a tuturor celorlalți oameni blocați acum în Prodigy City. Ups!”, scrie Gizmodo. Marea veste anunțată însă acum e că Alien: Earth va avea premiera marți, 13 august, când apar primele două episoade. Cum e o producție FX, va putea fi văzut în streaming pe Disney+.

Noul serial „Spaima vampirilor” și-a găsit vânătoarea de vampiri

Dacă Sydney Chandler va fi noua față a francizei Alien, săptămâna aceasta a fost anunțat că și mai tânăra actriță Ryan Kiera Armstrong a fost aleasă la vârsta de doar 15 ani pentru a fi noua vânătoare de vampiri în viitorul serial care va reșapa celebra serie din anii ’90 cu Sarah Michelle Gellar. După cum scriam la momentul respectiv, episodul pilot a fost anunțat inițial de Hulu în luna februarie, surse citate de presa specializată în industria cinematografică afirmând că noua seria va veni cu o altă vânătoare de vampiri și că Gellar urmează să revină apară într-un rol recurent ca Buffy. Drept urmare, nu e deocamdată clar dacă noul serial se va numi tot „Buffy, spaima vampirilor” sau altfel.

Cert e ce a spus Gellar, citată de Deadline: „Din momentul în care am văzut proba de casting a lui Ryan, am știut că e singura fată pe care mi-o doresc alături de mine”. Gellar a distribuit de asemenea un videoclip pe Instagram, pe care îl las puțin mai jos, în care îi spune tinerei actrițe că a obținut rolul. Armstrong a jucat recent în Skeleton Crew, serialul Star Wars lansat la finele anului trecut, alte apariții în televiziune incluzând seria Anne cu e de pe Netflix și American Horror Story. În filme a jucat rolul principal în lungmetrajul Firestarter din 2022, alături de Zac Efron, și a avut roluri în producții cu buget mare ca The Tomorrow War și Black Widow de la Marvel.

Noul serial cu Armstrong va fi regizat și produs (printre alții) de cineasta chineză Chloé Zhao, care în 2021 a devenit doar a doua femeie din istorie care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor, grație filmului ei Nomadland. În plus, va reveni aproape toată echipa creativă (scenariști, producători etc.) a serialului original. Și deocamdată cam atâtea știm, alte detalii importante, precum un posibil calendar de lansare, fiind complet necunoscute din moment ce proiectul e încă în stadiile incipiente. Ce e cert e că, fiind o producție a Hulu, o altă companie din portofoliul vast al Disney, vom putea vedea la noi în România serialul în streaming tot pe Disney+.

Noul serial „Game of Thrones” nu mai apare anul acesta

Săptămâna aceasta ne-a rezervat și o veste proastă în materie de seriale, și anume că lansarea celui de-al treilea serial HBO bazat pe scrierile autorului american George R.R. Martin, Cavalerul Celor Șapte Regate, a fost amânat. Deși HBO nu a anunțat oficial data sa de lansare, David Zaslav, CEO-ul conglomeratului Warner Bros. Discovery (WBD) care deține televiziunea, declarase încă din februarie anul trecut că el urmează să apară cândva la sfârșitul lui 2025. Miercurea aceasta am aflat însă că noul serial, care va fi tot unul prolog pentru evenimentele din Game of Thrones, la fel ca House of the Dragon, urmează să apară abia anul viitor.

După cum relatează Entertainment Weekly, vestea proastă a fost dată printr-o imagine din primul trailer pentru serial, prezentat în avanpremieră în cadrul evenimentului anual al WBD adresat agențiilor de publicitate, organizat la Madison Square Garden din New York. Imaginea de la finalul trailer-ului, unul ce nu a fost făcut public pentru muritorii de rând, arăta anul „2026”. Însă directorul pentru conținut al WBD și CEO-ul HBO, Casey Bloys, a oferit un indiciu mai precis pe scena evenimentului. El a spus că serialul Cavalerul Celor Șapte Regate va avea premiera „la iarnă”, sugerând astfel o lansare în ianuarie sau februarie 2026.

Povestea se învârte în jurul lui Dunk (jucat de actorul Peter Claffey, Dunstan din Vikings: Valhalla) și Egg (tânărul Corolianus Snow în ultimul film The Hunger Games). Dunk, un scutier de origine modestă, îmbracă armura cavalerului recent decedat pe care l-a slujit și se proclamă Ser Duncan cel Înalt. Pe drum îl întâlnește pe Egg, un băiețel chel și firav, pe care îl ia cu el ca scutier. Pentru a câștiga bani, Ser Duncan se înscrie într-un turnir local, unde se adună numeroși nobili din Westeros, inclusiv câțiva Targaryeni. Urmează desigur dramă și vărsare de sânge, fiindcă vorbim de un serial Game of Thrones, până la urmă. Distribuția completă e știută de ceva timp:

Un actor din „Shogun” îl va juca pe Stalin într-un film nou

Ei, și că tot menționam de Shogun mai devreme, revista Variety a dezvăluit în exclusivitate joia aceasta că actorul britanic Cosmo Jarvis, care l-a jucat pe Blackthorne în serialul-fenomen produs de FX, va interpreta rolul lui Iosif Stalin într-un viitor film care se va numi Young Stalin. Regizorul francez de origine georgiană Géla Babluani a semnat deja pentru a regiza ceea ce se anunță un thriller de epocă entuziasmant. Spun asta în parte și fiindcă filmul va fi finanțat de Access Entertainment, compania care a susținut filmul despre Holocaust premiat cu Oscar The Zone of Interest al regizorului Jonathan Glazer, precum și thrillerul Conclave de anul trecut.

Bazat pe bestsellerul aclamat al istoricului și scriitorului britanic Simon Sebag Montefiore, Young Stalin va urmări începuturile „carierei” a celui ce avea să devină unul dintre cei mai barbari dictatori din istorie, în perioada în care era un interlop care jefuia bănci în Rusia de dinaintea revoluției care i-a răsturnat de la putere pe țari. Babluani și Sebag Montefiore au scris împreună scenariul filmului. „Am fost întotdeauna atras de poveștile care trăiesc în umbră, iar nicio umbră nu este mai lungă decât cea a lui Stalin. Acesta nu este un portret al puterii – este o coborâre în focul care a făurit-o. Cu Cosmo, avem un actor principal care înțelege pericolul, farmecul și fracturile identității”.

Asta a spus Babluani. Avem și o descriere oficială pentru lungmetraj: „Având ca fundal lumea interlopă a Rusiei imperiale și frământările revoluționare, filmul explorează formarea dictatorului sângeros care avea să modeleze secolul XX prin teroare, război și ideologie – și cel mai mare jaf bancar din istoria Rusiei”. Potrivit informațiilor obținute de Variety, producătorii filmului caută un distribuitor internațional la Festivalul de Film de la Cannes ce a început marți, urmând ca filmările principale să înceapă la Tbilisi în luna iulie.

„Viața timpurie a lui Stalin ca jefuitor de bănci este o poveste extraordinară și, în mare parte, necunoscută, animată de un zel revoluționar și marcată de violență, trădare și o poftă de putere”, a declarat Danny Cohen, unul dintre producătorii executivi. Revenind la Jarvis, o stea în ascensiune a cinematografiei britanice care înainte de rolul din Shogun era mai puțin cunoscut publicului larg și mai familiar spectatorilor care apreciază filmele artistice, printre proiectele viitoare ale sale se numără următorul film al lui Guy Ritchie, Wife & Dog. Va juca în acesta alături de nume ca Rosamund Pike, Benedict Cumberbatch, Sir Anthony Hopkins sau James Norton.

La fel ca în cazul lungmetrajului lui Ritchie, care a intrat în filmări în februarie, nu avem deocamdată un calendar de lansare în cinematografe pentru Young Stalin. Nu e exclus nici ca filmul să fie preluat la Cannes sau ulterior de una dintre marile platforme de streaming, cum se întâmplă tot mai des în ultimii ani în cazul unor filme biografice. Dacă lucrurile vor decurge însă conform planurilor, cu începerea filmărilor peste 2 luni, e plauzibil ca filmul despre dictatorul sovietic să fie gata de premieră cândva în a doua jumătate a anului viitor. Asta ținând cont de cum se învârt de regulă rotițele în industria cinematografică și fără apariția unor probleme neprevăzute.

Jarvis într-o secvență din serialul „Shogun”, care va începe filmările pentru sezonul 2 în ianuarie 2026, FOTO: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Un nou film „Rambo” își caută cumpărător la Cannes

În cuvintele nemuritoare ale lui John Rambo: „Nimic nu s-a terminat!”. Veteranii genului de acțiune de la compania independentă Millennium Media, cunoscuți pentru francizele Has Fallen, Hitman’s Bodyguard și The Expendables, au mers la Cannes să vândă un film prolog pentru First Blood, lungmetrajul Rambo original din 1982. Intriga exactă este ținută secretă, însă el va spune povestea originii unui tânăr John Rambo în timpul Războiului din Vietnam, iar procesul de casting se află în fazele incipiente, potrivit revistei Empire. Cineastul finlandez Jalmari Helander, cel mai cunoscut pentru regizarea filmului de acțiune Sisu din 2022, urmează să ocupe scaunul regizoral.

„Suntem încântați să introducem un nou capitol proaspăt în moștenirea Rambo. Acest proiect este un omagiu adus uneia dintre cele mai bune francize din istoria cinematografiei, care va atrage atât fanii vechi, cât și noile generații de spectatori”, a declarat Jonathan Yunger, președintele Millennium Media. Jurnaliștii de la Empire scrie că, din informațiile lor, Sylvester Stallone este la curent cu proiectul, dar că nu este implicat în el în prezent. Last Blood, ultimul film Rambo care a reșapat franciza în 2019 după o pauză de 11 ani, a încasat 92 de milioane de dolari la box office. Nu a fost un rezultat deloc rău, având în vedere bugetul său de 50 de milioane.

Însă succesul comercial a fost eclipsat de recenziile foarte proaste, Last Blood având o rată a aprobării din partea criticilor de doar 26% pe Rotten Tomatoes. Millennium Media a fost și atunci unul dintre producători, alături de Balboa, casa de producție a lui Stallone, care a jucat rolul titular. Empire scrie că el ar fi deschis să revină și pentru noul lungmetraj, chit că a împlinit vârsta de 78 de ani. Dacă filmările încep în Thailanda în august, cum e planul, el ar putea avea 80 de ani până când apare filmul. Dar vorbim de Stallone, iar vârsta nu l-a împiedicat să se bucure de succes cu serialul său Tulsa King de pe SkyShowtime, care a fost reînnoit recent pentru un al treilea sezon.

Filmul din 2019 nu a fost, deci, „Ultima luptă” pentru John Rambo, cum au tradus cinematografele de la noi titlul filmului.

Hideo Kojima arată iar de ce e un maestru al domeniului său

Dacă tot a fost recent „efectul Ghibli” în trendurile de căutări pe Google, aș îndrăzni să spun că creatorul japonez de jocuri video Hideo Kojima e pentru industria jocurilor video ceea e legendarul Hayao Miyazaki pentru animațiile japoneze: un veritabil maestru al domeniului său. Kojima, în vârstă de 61 de ani, a oferit noi perspective asupra modului în care gândește în episodul de săptămâna aceasta al podcastului KOJ110, împărtășindu-și în mod special gândurile despre modul în care trecerea timpului în viața reală poate fi folosită în jocurile video, stârnind entuziasmul jurnaliștilor de la IGN.

Întâi, a amintit de două exemple din titlul Metal Gear Solid 3: Snake Eater din 2004. Pentru a adăuga realism supraviețuirii în junglă, mâncarea proaspătă pe care o obțineai se strica după câteva zile trecute în viața reală. Dacă mâncai mâncare stricată, Snake putea să se îmbolnăvească grav, sau puteai folosi mâncarea alterată ca armă improvizată, aruncând-o în soldați inamici înfometați. Kojima a folosit ceasul sistemului și pentru lupta de tip „pisica și șoarecele” împotriva lunetistului bătrân The End, tot în MGS3. „Deși este un adversar foarte dificil, dacă jucătorul așteaptă o săptămână, The End moare de bătrânețe”, și-a amintit Kojima.

Maestrul însuși, fotografiat la un eveniment de prezentare a jocului Death Stranding din 2019, FOTO: Charly Triballeau / AFP / Profimedia

Kojima prezentat apoi 3 concepte de jocuri în care trecerea timpului real ar fi o mecanică centrală. Primul este un fel de joc al vieții: „Începe cu jucătorul care se naște, ești copil și apoi, treptat, devii adult. În joc, lupți cu diverși inamici. Ca și în exemplul anterior (The End din MGS3), dacă continui să joci jocul, vei ajunge un bărbat de 70 sau 80 de ani. Însă, la această vârstă, vei fi mai slab, vederea îți va slăbi. Când ești adolescent, vei putea alerga mai repede, dar pe la 60 de ani vei încetini”, explică Kojima, dezvăluind că, deși personajul tău va fi mai în formă fizic când e tânăr, va avea mai multă cunoaștere și experiență la bătrânețe.

Iar această îmbătrânire îți va influența strategia în confruntările cu inamicii din joc. „Dar nu l-ar cumpăra nimeni!”, a deplâns creatorul japonez, deși ceilalți invitați la podcast s-au arătat entuziasmați de ideea unui asemenea „joc în stil Kojima”. O altă idee pe care a menționat-o este un joc în care creezi ceva care are nevoie de timp ca să se matureze, cum ar fi vinul sau brânza. Asta ar necesita ca jucătorul să continue să joace treptat, pe o perioadă lungă de timp, și ideea ar fi să fie un joculeț de fundal.

Revenind la titluri principale, Kojima a vorbit și despre conceptul unui „joc al uitării”, pe care gamerul ar trebui să-l „joace rapid”. În acest concept, personajul principal uită treptat informații și abilități importante dacă jucătorul face pauze prea lungi de la joc. De exemplu, dacă nu te joci zilnic, personajul va uita treptat lucruri precum „cum să tragă cu arma sau care e meseria lui”. Acest efect crește treptat până când, în final, jucătorul nu mai poate mișca deloc personajul. „Jucătorii ar trebui să-și ia o săptămână liberă de la muncă sau școală ca să-l joace”, a glumit Kojima.

Noul său joc, Death Stranding 2: On The Beach, va fi lansat pe 26 iunie, sau 27 la noi, în funcție de diferența de fus orar

Sper că ți-a plăcut rubrica Nerd Alert de weekendul acesta, publicată sâmbătă în loc de duminica obișnuită, fiindcă mâine e zi cu alegeri. În caz că ești curios să arunci o privire și peste rubrica de weekendul trecut, o ediție specială despre un subiect aparte, o poți găsi aici:

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »