Românii vor avea nevoie în continuare de vize pentru Statele Unite. Intrarea țării noastre în programul Visa Waiver, suspendată de SUA / Reacțiile Guvernului și clasei politice de la București

Guvernul Statelor Unite a anunțat că revizuiește recenta includere a României în Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver) pentru a „asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale acestuia”, în pofida faptului că ea trebuia să intre în vigoare peste câteva zile, din data de 31 martie. Pe durata acestei revizuiri, Statele Unite suspendă implementarea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) pentru cetățenii români, a anunțat Departamentul de Securitate Internă (DHS) de la Washington într-un comunicat publicat marți.
Președintele AUR, George Simion, a reacționat marți seară la anunțul autorităților americane privind amânarea includerii României în programul Visa Waiver, acuzând Guvernul condus de Marcel Ciolacu de incompetență și corupție și afirmând că este principalul vinovat. „Singura cale de comunicare reală cu administraţia republicană a SUA este prin subsemnatul”, a mai spus Simion.
Liderul deputaților USR a sugerat că Emil Hurezeanu ar trebui schimbat din funcția de ministru al Afacerilor Externe.
„A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a mințit în legătură cu frații Tate, s-a făcut liniște (…). E timpul unui nou ministru care să ne reprezinte în plan extern. Emil Hurezeanu nu a avut curajul nici să vină în Parlament, la chemarea USR, să răspundă la întrebări. Nu are curajul nici să stea drept în fața partenerilor occidentali, să ne reprezinte cu mândrie”, a scris Ionuț Moșteanu, marți, într-o postare pe Facebook.
Într-un comunicat referitor la anunțul Statelor Unite, PNL susține că „este vorba despre o amânare temporară și nu o decizie permanentă”.
„Formațiunile și actorii politici care încearcă să politizeze subiectul subminează direct interesele României în lumea liberă și în consecință se pot numi oricum doresc, doar suveraniști și patrioți nu sunt. Este vorba de un program de interes național și PNL cheamă toate forțele politice și candidații la președinție să susțină acest program”, mai susține PNL.
Fox News a preluat marți subiectul numărului în creștere al românilor care trec ilegal granița SUA la frontiera cu Canada, citând un expert în imigraţie care susține că relaxarea cerinţelor Canadei în privinţa vizelor ar putea fi cauza unei creşteri a numărului de imigranţi ilegali români care trec apoi graniţa în Statele Unite.
Reportajul Fox News a fost publicat mai devreme în ziua în care Statele Unite au suspendat includerea României în programul Visa Waiver pe teremen nedeterminat.
În urma anunțului Departamentului pentru Securitate internă al SUA (DHS), conform căruia implementarea programului Visa Waiver pentru România este în curs de evaluare, Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că a modificat, pe pagina web, secțiunea Condiții de călătorie pentru Statele Unite ale Americii (https://www.mae.ro/travel-conditions/3749).
„Modificările reflectă prelungirea perioadei de evaluare pentru aplicarea efectivă a programului Visa Waiver pentru cetățenii români și a perioadei de operaționalizare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA). Autoritățile române rămân în strânsă coordonare cu autoritățile americane pentru a se asigura că Programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid”, spune MAE.
Prima reacție a premierului Ciolacu: „Sunt convins că e o măsură strict tehnică”
Premierul Marcel Ciolacu se declară „convins” că decizia Statelor Unite de a revizui icluderea României în programul Visa Waiver este „o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA”.
„Sunt convins că revizuirea includerii României în programul Visa Waiver este o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA. Nu există în acest moment vreo legătură concretă cu pașii comuni efectuați până acum de România și Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver. Am îndeplinit toate criteriile și ne-am câștigat pe merit locul în acest program”, a notat Ciolacu într-un mesaj distribuit pe pagina sa de Facebook.
„Înțeleg contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA. Vom sprijini acest efort așa cum face un partener adevărat.
Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată -pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a adăugat acesta.
Anunțul Statelor Unite
Departamentul de Securitate Internă a amintit în comunicatul pe care l-a publicat marți că Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver – VWP), pe care îl coordonează în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor țărilor desemnate să călătorească în Statele Unite în scop de afaceri sau turism pentru sejururi de până la 90 de zile fără viză.
„În schimb, aceste țări trebuie să permită cetățenilor și naționalilor americani să călătorească în respectivele țări pentru o perioadă similară, fără viză, în scop de afaceri sau turism. De la înființarea sa în 1986, VWP a evoluat într-un parteneriat de securitate cuprinzător cu mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Americii. VWP utilizează o abordare stratificată, bazată pe evaluarea riscurilor, pentru a detecta și preveni călătoria în Statele Unite a teroriștilor, a infractorilor periculoși și a altor persoane cu intenții frauduloase”, notează Departamentul de Securitate Internă în comunicatul său.
„Participarea la VWP impune țărilor să își intensifice cooperarea cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului, al aplicării legii și al controlului imigrației. Această cooperare – adesea însoțită de îmbunătățiri semnificative ale capacităților, sistemelor și proceselor țărilor pentru a îndeplini cerințele programului – conduce la o securitate sporită atât pentru Statele Unite, cât și pentru țările participante la VWP”, continuă DHS.
Acesta afirmă de asemenea că abordarea sa privind includerea în programul Visa Waiver „include evaluări periodice ale riscurilor la nivel național, analizând impactul participării fiecărei țări la VWP asupra securității naționale a Statelor Unite și asupra intereselor de aplicare a legii, inclusiv în domeniul imigrației”.
DHS nu face vreo mențiune despre criteriile pe care România nu le-ar îndeplini în acest sens.
SUA au anunțat săptămâna trecută că reanalizează ridicarea vizelor pentru români
Anunțul de marți al Departamentului pentru Securitate Internă de la Washington vine după ce joia trecută acesta a declarat că reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver, „în concordanță cu preocuparea administrației Trump pentru securitatea țării”.
Decizia a venit în contextul în care românii ar fi trebuit să poată merge în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei începând cu 31 martie.
Aderarea la Visa Waiver trebuia să aibă loc după ce România a îndeplinit anul trecut criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver – 2,61% rată de refuz.
Departamentul de Stat a publicat în noiembrie situația ratei de refuz a vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024). România a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program.
În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România, conform Ambasadei României în SUA.
Ce este Visa Waiver
Programul Visa Waiver este un parteneriat de securitate între Statele Unite și țările desemnate, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat.
Până în prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.