Ultimul sondaj din Polonia arată o cursă dramatică între liberalul susținut de Nicușor Dan și rivalul conservator, înainte de finala prezidențială

După victoria la limită în primul tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski îl conduce pe conservatorul Karol Nawrocki cu mai puțin de un punct procentual, a arătat luni un sondaj realizat de IBRiS pentru radioul public, cu o săptămână înaintea turului doi din 1 iunie.
Cel mai nou sondaj din Polonia arată o cursă cu o diferență minusculă între liberalul Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) aflată la guvernare, și conservatorul Karol Nawrocki, omul susținut de Partidul populist Lege și Justiție (PiS), în opoziție, înaintea finalei prezidențiale.
Potrivit sondajului IBRiS, dar publicității luni, cu șase zile înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, Trzaskowski ar obține un sprijin de 45,7%, iar Nawrocki de 44,9% – 7,8% dintre respondenți fiind încă indeciși.
Zeci de mii de persoane au ieșit duminică pe străzile Varșoviei la mitinguri rivale, pentru a-și arăta sprijinul pentru candidați, cu o săptămână înainte de alegerile pe care guvernul le consideră cruciale pentru eforturile sale de reformă democratică.
Nicușor Dan a fost și el prezent la Varșovia duminică, pentru a-l susține pe Trzaskowski, după ce înainte de primul tur, George Simion fusese la rândul său în Polonia pentru a-l sprijini pe conservatorul Nawrocki.
Un cartonaș galben pentru Tusk
Cursa a fost bulversată de diferența foarte mică dintre cei doi din primul tur.
Pe 18 mai, primarul Varșoviei a obținut un avans de doar două puncte procentuale față de Nawrocki, mai mic decât cel anticipat de sondajele de opinie anterioare.
Premierul Donald Tusk a făcut campanie alături de Trzaskowski, chiar dacă sondajele sugerează că implicarea sa îl afectează tot mai mult pe candidatul său, în loc să îl ajute.
O analiză a SW Research pentru publicația pro-guvernamentală Onet a arătat că aproape 31% dintre respondenți cred că prim-ministrul ar putea afecta negativ campania lui Trzaskowski, în timp ce doar 21% au considerat că implicarea sa este benefică.
Alegerile par să fi devenit în cele din urmă un referendum informal asupra guvernării lui Tusk, care a revenit la putere în 2023, după opt ani de guvernare PiS.
Iar lucrurile nu arată neapărat bine pentru el, în condițiile în care guvernarea nu a reușit să își impună reformele democratice promise.
„Trzaskowski este evident asociat cu Tusk, iar acum o mare parte a alegătorilor sunt pur și simplu supărați pe guvernul Tusk”, a declarat pentru Financial Times Dorota Piontek, politolog la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań.
Tusk a admis existența unei dezamăgiri față de guvernul său, dar a susținut în același timp că primirea „unui cartonaș galben nu este o dramă”.
El a insistat în același timp asupra faptului că alegătorii trebuie să conștientizeze că un nou președinte conservator ar continua blocarea agendei sale reformiste promise în campanie, așa cum a făcut-o până acum actualul președinte Andrzej Duda, un alt nominalizat de PiS.
Trzaskowski are o sarcină mai dificilă
Liberalul Trzaskowski se confruntă acum cu o sarcină mai dificilă decât cea a rivalului său.
Mai exact, el trebuie să facă apel la susținătorii candidatului de extremă dreaptă Sławomir Mentzen, care se tem de politicile etatiste ale PiS, precum și la alegătorii progresiști dezamăgiți de guvernul Tusk.
Trzaskowski a fost de altfel criticat pentru abandonarea pozițiilor progresiste privind drepturile comunității LGBTQ, care au făcut din Varșovia un bastion liberal în timpul guvernării PiS.
Nawrocki, în ciuda scandalurilor personale, și-a păstrat un sprijin semnificativ în rândul alegătorilor mai în vârstă ai PiS, care sunt deosebit de loiali fondatorului partidului, Jarosław Kaczyński – vechiul rival al lui Tusk.
Luna aceasta, Nawrocki a fost aspru criticat pentru că nu a dezvăluit faptul că a achiziționat un apartament de la un pensionar vulnerabil în circumstanțe presupus dubioase, însă el a respins atacurile ca fiind „minciuni” motivate politic.
Cum se împart voturile în finală?
Arbitrul aparent al finalei, extremistul Sławomir Mentzen, candidatul partidului Confederația, a terminat al treilea în primul tur, cu 14,8 % din voturi.
Joi, Nawrocki a semnat un acord cu Mentzen, promițând că, în calitate de președinte, nu va ratifica aderarea Ucrainei la NATO – un acord descris de Tusk drept un act de trădare.
Trzaskowski s-a întâlnit, de asemenea, sâmbătă cu Mentzen, acceptând unele dintre cererile acestuia privind impozitarea, dar trasând o linie roșie în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO.
Rămâne neclar unde anume vor merge voturile lui Mentzen. La fel de neclar rămâne unde va merge o parte mare din voturile tinerilor.
Prezența la vot în primul tur a fost de 67,3%, un record, datorită participării ridicate a alegătorilor cu vârste sub 30 de ani.
Wojciech Szacki, analist politic la think-tank-ul Polityka Insight, a explicat pentru Financial Times că mulți dintre acești alegători tineri au susținut candidați extremiști de stânga și de dreapta care nu mai sunt în cursă.
„Candidații celor două partide principale nu au un program atractiv pentru tineri, așa că nu știu dacă acești alegători tineri vor fi dispuși să participe în turul al doilea”, a declarat Szacki.