Chiar nu va fi ușor. Nicușor Dan are de purtat o luptă cu sărăcia, nu cu oamenii săraci. Și acum, vorba domnului președinte ales: „La muncă”!

Nu există nicio lună de miere. Nicușor Dan e genul de lider obsedat de micromanagement și deleagă greu, iar generalii și serviciile secrete au absorbit atâția președinți încât nu are prea mult timp la dispoziție.
Un bărbat în costum, aranjat precum modelele masculine gelate care stăteau altădată în vitrinele frizeriilor, îi înjură de mama focului pe moldoveni. Își bagă și își scoate. Nici viii, nici morții, nici mamele și nici crucile din cimitir, pe care costumatul povestește cum le udă cu pipi, nu scapă de furia lui verbală.
Multiplicat enorm, videoclipul scurt de pe Tik Tok a avut sute de mii de vizualizări, după turul 1 al alegerilor prezidențiale. Românul i-a insultat pe cetățenii Republicii Moldova care au și cetățenie românească pentru că „s-au vândut” și că au votat contra lui George Simion. I-a somat că, dacă vor continua așa și în turul 2, premierul Călin Georgescu le va lua pașapoartele UE.
„Noi nu meritam așa ceva”
Un moldovean din diaspora a preluat filmarea și a arătat-o alor săi. În noul videoclip scurt de pe Tik Tok și în reel-ul de pe Facebook, moldoveanul asistă, în tăcere, la valul de violență verbală. Din când în când, își mai frământă mâinile, cu degetele muncite și umflate. E imposibil de reprodus ce-i aud urechile. La final, după ce aude blestemele, omul spune doar: „Noi nu meritam așa ceva”.
Dacă nedreptatea i-a ridicat pe suporterii AUR, alte nedreptăți i-au ridicat și pe alții, în direcție opusă. Când la umilință răspunzi cu o umilință și mai mare, obții efectul acestei curse prezidențiale fără precedent în societatea românească.
Nicușor Dan a fost singurul finalist la prezidențiale care a pornit de sub 2 milioane de voturi
Din 1992 și până azi, România a avut 8 alegeri prezidențiale care au mers în turul 2. Nicușor Dan a pornit cu cel mai slab scor al tuturor celor 16 finaliști din istorie, el fiind singurul care a ajuns în turul 2 cu mai puțin de 2 milioane de voturi: 1,979.767. Duminică, 18 mai 2025, și-a înmulțit cu mai mult de trei numărul voturilor, ajungând la aproape 6.200.000 de voturi, deși contracandidatul său George Simion pornise cu cel mai mare număr luat în turul 1 de către un candidat, în ultimii 20 de ani.
Iar cazul cetățenilor români din Republica Moldova arată unde se ajunge când îi desconsideri pe oameni. Căci, așa cum scria Elena Stancu, ziarista care împreună cu fotoreporterul Cosmin Bumbuț străbat de ani de zile diaspora în rulotă și discută cu românii, stigmatizarea sărăciei nu se mai oprește. Odată rostogolită, discriminarea crește. În diaspora, ca și în țară, uneori cei de la birouri se uită cruciș la cei de pe câmp, dar și cei de pe câmp îi privesc de sus pe cei de la staule. Și tot așa.

Multele fețe ale sărăciei
Sărăcie nu e doar când nu ai ce mânca. Sărăcie e și când „părinții de copii sănătoși nu vor ca în clasa în care învață fiii și fiicele lor să învețe un copil cu dizabilități. Prietenii noștri educați nu înțeleg că din sărăcia extremă nu poți să ieși de unul singur și îi învinovățesc pe săraci că sunt săraci”, a explicat ziarista, din documentarea a sute de cazuri.
Sunt ani de când mi-a rămas în minte, nu pot să alung senzația, o scenă petrecută în autogara din Zalău. Florica, o femeie cu un copil în brațe, a fost bătută cu mopul de un șofer de microbuz și nu a fost lăsată să ia cursa.
Cazul a fost descris de ziarista Diana Meseșan. Când a sunat la 112, ”statul” i-a spus femeii, care era romă: ”Vorbiți ca ciorile! Trăzni-v-ar! Du-te dreacu!”. Florica venise în oraș ca să meargă la medic cu fetița și se întorcea acasă. Acesta e genul de război purtat de stat cu cei săraci, nu cu sărăcia.
Casta ”celor de neatins” și-a luat revanșa
Moldovenii de peste Prut au fost desconsiderați exact așa în aceste alegeri. Adversarii UE i-au privit drept ultimii dintre ultimii, primiți în autobuz de milă, de silă.
Iar „brahmanii online” ai lui Georgescu, influencerii urii, s-au raportat la moldoveni ca la daliți, numele castei inferioare din India. Li se mai spune „cei de neatins”.
Liderii adevărați nu fac asta niciodată. Când organizează întâlnirile sale cu mii de oameni, Dalai Lama îi pune pe daliți chiar lângă el, în locul maximei recunoașteri. Nu doar că-i atinge pe „cei de neatins”, dar îi onorează.
Jigniți, moldovenii aproape că și-au dublat prezența între tururi, în secțiile din Republica Moldova și au ajuns la 158.000 de oameni. Nicușor Dan a luat 88% din voturi aici, pondere neatinsă de George Simion în nici una dintre țările cu mulți votanți.
Moldovenii din diaspora au votat și în alte țări din UE pentru Nicușor Dan
Mai mult decât atât. Nu doar moldovenii de acasă, dar și migranții din Vestul Europei au resimțit umilința și amenințarea. Ei au mutat, probabil, cu umărul în zid, un pic din rezultatele votului diasporei din alte țări din Uniunea Europeană.

Și nu doar „daliții” s-au simțit tratați drept „ultimii oameni”. În Marea Britanie, de pildă, Simion câștigase turul 1 cu 65% și veniseră 150.000 de oameni la vot. În turul 2, au venit 270.000, iar scorul lui a fost mult mai mic: Simion 58,46% – 41,54%.
Franța, de asemenea. Dacă Simion dădea interviuri în mai multe țări, dezastrul era și mai mare. Rușinați, pur și simplu, așa cum mărturisea medicul Lupescu, de nivelul jos al atacului lui George Simion la adresa Franței, românii din Hexagon au coborât scorul candidatului AUR la 57%. E cel mai slab rezultat smuls de președintele AUR într-una dintre țările cu multe voturi, care îl propulsaseră spectaculos cu doar două săptămâni în urmă.
Un semn de exclamare la adresa a ceea ce e mai agresiv din trumpism
Dar s-a reacționat nu doar la Simion-Georgescu, ci și la ideea de trumpism. Comunitatea românească din Canada, o țară unde votau doar cel mult câteva mii de oameni, a mobilizat acum 15.268 de participanți. Aproape 70% au votat cu Nicușor Dan. SUA a avut 25.000, tot 70% pentru Dan.
Imaginați-vă că în Canada există doar 15 secții de vot, la o suprafață de două ori mai mare decât toată Uniunea Europeană. Iar românii de acolo au făcut efortul de a veni sute sau chiar și mii de kilometri ca să participe la vot. Asta după ce, în calitate de oameni care muncesc și trăiesc în Canada, au simțit pe pielea lor cum înseamnă să fii luat peste picior și amenințat de către Donald Trump, care le-a zis că se va ocupa de ei individual, nu în grup.
Sau Olanda, care a întors armele și unde de data aceasta a câștigat Dan, după ce în turul 1 ea fusese adjudecată de către Simion. Acolo sunt mulți tineri români care studiază și muncesc. Nu degeaba a scris Corriere della Serra că ce s-a întâmplat la alegerile noastre trece granița și e un semnal de îngrijorare pentru mișcările populiste din toată Europa.

Gata cu generalii și cu serviciile secrete unde nu le fierbe oala
Dacă spunem că Nicușor Dan are o moștenire dificilă acesta este eufemismul secolului. Va fi nu greu, vorba inscripției socratice a lui Dan Perjovschi, ci îngrozitor de greu. Dar președintele nu trebuie să transfere ceea ce va urma pe umerii celor mai vulnerabili și nici nu va avea parte de vreo lună de miere. „E ultima dată când glonțul ne ratează”, așa cum a observat Ioana Ene Dogioiu, în Spotmedia. Dacă nu remediem raportul stat – cetățean e jale. Inclusiv cetățenii pot să realizeze că nu merge să ai exigențe doar de la stat, dar nu de la tine.
E timpul ca generalul Pahonțu și alți generali să-și vadă de treabă, e timpul ca serviciile secrete să iasă din economie și să intre unde le e poziția desenată de Constituție.
Pentru că e riscul de a fi un nou moment Emil Constantinescu. Atunci, un profesor decent devenit președinte democrat și înconjurat de oameni buni a venit pe un val de mare speranță și a fost înghițit, cum singur a spus, de mâlul din jur.
Selecția oamenilor va fi vitală, căci Nicușor Dan are probleme la lucrul în echipă
Nicușor Dan are nevoie de toate criticile disponibile. Sinceritatea rațională a unuia precum Mugur Ciuvică, fostul om din stafful lui Emil Constantinescu, și nu cea a progresiștilor iliberali care au început deja să-i dea târcoale președintelui ales, asta îl poate ajuta să înțeleagă cât mai multe din jurul lui. E doar un exemplu de stil. HR-ul concret e treaba lui Dan, care din păcate are probleme la lucrul în echipă.
Din toate mărturiile obținute de HotNews, noul președinte e obsedat de micromanagement și deleagă cu dificultate. Oamenii din echipă intră greu la el și îi place să rezolve singur lucrurile.

Asta cu să-treacă-totul-pe-la-tine nu merge nici la primărie, iar la Cotroceni ar fi un dezastru. Barack Obama povestea că, după câteva săptămâni din primul său mandat, și-a dat seama că nu e capabil măcar să filtreze eficient documentele de pe birou, darămite să le rezolve. A cerut sprijin și a învățat să sorteze sarcinile. „Altfel nu puteam să-mi îndeplinesc sarcinile de președinte al SUA”, a recunoscut el.
Sau, ca să cităm din altcineva la fel de singular și tăcut precum Nicușor Dan, noul președinte va trebui să învețe să rostească, uneori, ce a spus recent Cristi Chivu: „Eu am fost prostul”. E util pentru momentul când un ales o dă în bară.
Toți facem pe deștepții acum și dăm sfaturi nesolicitate noului președinte, dar sinceritatea autoderiziunii a lipsit enorm românilor în relația cu președintele Klaus Iohannis.
Cea mai grea bătălie va fi cea cu falia socială și cu sărăcia din România. Rămânem țara cu adulți nevoiași, cu copii vulnerabili și cu tineri care n-au instrumentele pentru noua economie a cunoașterii. „A, și să nu uit ceva: e foarte important ca școala că-i învețe pe tineri să lucreze în echipă”, a spus Dan la una dintre dezbateri, rugat să enumere ce ar fi bine să învețe elevii români. Ar fi enorm să exerseze lucrul în echipă, poate începe chiar președintele.
Observațiile profesorului Vladimir Borțun
Prea multă vreme statul român s-a luptat cu săracii, nu cu sărăcia. Nu mai merge așa.
Într-un articol de opinie din The New York Times, scris înaintea turul 2, în care avertiza că „în acest moment, cădem în abis”, profesorul Vladimir Borțun de la Oxford scria că „deși România înregistrează cifre de creștere respectabile, ea se situează în mod constant printre cele mai slabe din Uniunea Europeană în ceea ce privește mulți indicatori sociali cheie”.
”Avem 28% din populație expusă riscului de sărăcie și alte 17% care trăiesc în lipsuri materiale grave. În ciuda creșterilor succesive ale salariului minim în ultimul deceniu, salariul mediu abia depășește cinci euro pe oră, aproximativ o treime din media Uniunii Europene”.
Am practicat un model economic și politic astfel structurat încât, indiferent cine a venit la putere, „în acest proces, oamenii obișnuiți pe care pretinde că îi reprezintă sunt lăsați în urmă”. Cele 5 milioane de voturi ale lui George Simion vor rămâne acolo.
„Rusia nu uita, România nu-i a ta”
N-am căzut în abis pentru că românii de pretutindeni au ieșit la vot cum n-au mai făcut-o de 20 de ani, mai exact din 1996. Iar în această prezență ridicată stă și meritul politic al AUR și al lui Simion. E incorect să atribui totul lui Dan.
N-am căzut în abis pentru că Nicușor Dan a ajuns pe un vârf pe care acum câteva luni părea că nici nu și-l dorea. Iar stânjeneala aceasta s-a simțit ca un avantaj în raportul cu alegătorii.
După anunțarea rezultatelor provizorii, alesul a avut înțelepciunea să se adreseze imediat publicului care a pierdut. I-a asigurat pe votanții lui Simion că le-a auzit supărarea și că va lucra la scopul comun al tuturor, dar nu printr-o revoluție devastatoare, ci prin schimbarea statului român. Nu va fi ușor și, de data asta, vom fi toți sau niciunul.
E luni, e UE și n-am căzut în abis. Astăzi starea de spirit a unei bune părți a românilor e sus și mii de oameni au strigat „Rusia nu uita, România nu-i a ta”. Toți pasionații de munte îți vor spune, însă, că riscul de accidente e mai mare la coborâre, după ce ai cucerit vârful.

Ai ajuns la altitudine, ești obosit și se îngustează timpul pe care-l ai la dispoziție, până vine vremea rea. Cu cât te prinde mai sus furtuna, cu atât e mai periculos.