Sari direct la conținut

Președintele ANRE: Distribuitorii de electricitate condiționează investițiile în rețele de creșterea tarifelor plătite de consumatori

HotNews.ro
Președintele ANRE: Distribuitorii de electricitate condiționează investițiile în rețele de creșterea tarifelor plătite de consumatori
Investițiile în rețelele electrice vor duce la majorarea tarifelor. Credit foto: Feng Yu | Dreamstime.com

Lipsa investițiilor în rețelele de energie electrică și gaze naturale este una cronică, însă companiile din sector condiționează aceste investiții de creșterea tarifelor plătite de consumatori, spune președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu. El a arătat că, în timp ce companiile din energie cer majorarea tarifelor de distribuție, marii consumatori industriali ai țării cer clarificări de ce tarifele sunt atât de mari.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a prezentat marți studiul „Impactul Economic al Investițiilor în Rețelele de Distribuție de Electricitate și Gaze din România”, potrivit căruia infrastructura de energie (rețelele de electricitate și gaze) din România necesită investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro/an.

  • „Stimulând aceste investiții, România poate obține un impact economic de până la 10,6 miliarde de euro anual. Este o sumă foarte importantă, în special având în vedere deficitele cu care ne confruntăm în prezent.
  • Aceste investiții pot crește atractivitatea României pentru investiții în sectoare strategice, vor contribui la alinierea cu strategiile UE și vor crea premisele pentru asigurarea securității energetice a României”, spun companiile.

Distribuitorii cer ca aceste investiții să fie recunoscute în tariful de distribuție, ceea ce ar însemna ca nivelul ratei de rentabilitate aprobată de ANRE să crească de la 6,94% pe an la 9%.

Potrivit studiului, acest lucru va duce la creșterea cu 0,05 bani / kWh tariful de distribuție pentru consumatori, adică cu 5 lei pentru factura la electricitate și 8 lei în plus pentru factura la gaze pentru consumatorii casnici, respectiv 0,4% în plus pentru consumatorii non-casnici.

ANRE: Marii consumatori de energie ne cer clarificări de ce tarifele de distribuție a energiei sunt atât de mari

Pe de altă parte, președintele ANRE, George Niculescu, a arătat că lipsa de investiții în sectorul energetic este cronică, iar studiul ACUE arată că această lipsă s-a acutizat.

ANRE aprobă tarifele de distribuție și rata de rentabilitate (profitul) companiilor din acest sector, având în vedere faptul că activitatea de distribuție este una reglementată.

„Nimeni nu neagă importanța investițiilor în sectorul energetic, ele sunt esențiale. Însă vorbim de condiționarea unor investiții de o rată de rentabilitate crescută, de la 6,94%, aprobată de ANRE, la circa 9% pe an, cât propun companiile.

  • Însă cineva trebuie să plătească orice creștere, nu există nimic gratis. Creșterea ratei de rentabilitate va duce la creșterea tarifelor de distribuție.
  • La noi la ANRE din ce în ce mai des primim solicitări de clarificări din partea marilor consumatori de energie electrică. Cel mai mare producător de automobile din România tocmai s-a plâns de nivelul ridicat al tarifelor de distribuție a energiei în România și atunci, din punctul nostru de vedere, rolul ANRE este de a menține acest echilibru între nevoia de investiții în sectorul energetic și gradul de suportabilitate al clientului final, casnici și non-casnic”, a spus Niculescu.

El a adăugat că studiul ACUE nu a arătat care ar fi impactul asupra inflației al acestor majorări de prețuri.

ACUE: Investițiile în distribuție sunt de fapt pentru consumatori

Aceste declarații că investițiile sunt condiționate de creșterea tarifelor reprezintă o poezie politică, spune Dana Dărăban, director executiv ACUE.

  • „Trebuie să înțelegem că, fără aceste investiții, în final vom plăti mai mult, iar investițiile în distribuție sunt de fapt pentru consumatori, așa se creează un preț sustenabil corect pentru consumator, nu prin aceste politici care, din nefericire, indiferent de guvern, s-au transformat tot timpul în soluții pe termen scurt care au oprit investițiile.
  • Ne mințim singuri și este foarte trist să sfârșim în astfel de discuții și să vedem la final că este o chestie contextuală absolut superficială, iar decizia pe fond lipsește”, a spus Dărăban.

Ea a amintit că schema de plafonare ascunde niște costuri pe care consumatorii le vor plăti mai devreme sau mai târziu, respectiv costurile cu care companiile s-au împrumutat de la bănci pentru că statul nu le-a decontat banii la timp.

Sursa foto: Dreamstime

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »