Sari direct la conținut

Simptomele aparent banale care arată cât de poluat e aerul din România. Dr. Raluca Ionașcu, MedLife: „Nasul nu se mai descurcă singur”

Simptomele aparent banale care arată cât de poluat e aerul din România. Dr. Raluca Ionașcu, MedLife: „Nasul nu se mai descurcă singur”
Dr. Raluca Ionașcu Foto: MedLife

Tot mai mulți români ajung în cabinetele medicilor ORL cu manifestări care par neimportante, dar care sunt semnele că organismul este afectat de poluare. O jenă discretă în gât, o senzație de uscăciune sau nas înfundat dimineața pot anunța o afecțiune persistentă: rinita cronică, semnalează dr. Raluca Ionașcu, medic specialist ORL în cadrul Spitalului MedLife Craiova. „S-a deteriorat stratul protector natural al mucoasei nazale. Nasul nu se mai descurcă singur”, subliniază medicul.

Simptomele rinitei cronice nu sunt întotdeauna evidente. Deși în percepția generală rinita este asociată automat cu nasul înfundat și rinoree, de fapt, mulți dintre pacienții care ajung în cabinetul medicului ORL se prezintă, mai degrabă, pentru jenă persistentă în gât, o senzație neplăcută care nu dispare, dificultăți la înghițire. „Unii oameni nu se plâng de obstrucție nazală pentru că s-au obișnuit și nici nu-și mai dau seama că respiră cu dificultate pe nas. Dar când îi examinăm, constatăm că nasul e blocat“, spune dr. Ionașcu. De fapt, simptome în zona gâtului precum uscăciune, durere ușoară, senzație de corp străin pot fi manifestări generate de respirația pe gură. Alteori, pacienții observă că sforăie sau că au urechile înfundate din senin, fără o explicație clară.

Alergiile sunt doar o parte din problemă

Cauzele rinitei cronice țin de terenul alergic al pacienților, dar nu numai. „Poate fi și alergia implicată, desigur. Dar rinita cronică poate apărea și după o viroză, când nasul nu mai revine complet la forma lui inițială. Sau din cauza unei deviații de sept, poate chiar din copilărie”, explică dr. Ionașcu. Tot mai frecvent, poluarea aerului este un factor major. „S-a deteriorat stratul protector natural al mucoasei nazale. Nasul nu se mai descurcă singur. În lipsa unui mediu curat, ajunge să dezvolte inflamații cronice. În plus, și numărul tot mai mare de persoane cu alergii respiratorii se explică tot prin expunerea la poluarea aerului“, semnalează specialista ORL.

Tratamentul atenuează simptomele neplăcute

Abordarea terapeutică se stabilește în funcție de fiecare caz. Unii pacienți răspund foarte bine la tratamentul medicamentos, dar pentru alții este nevoie de intervenții chirurgicale. „Tratamentul înseamnă în primul rând sprayuri de nas. Cele vasoconstrictoare sunt eficiente, dar dau dependență și trebuie folosite o perioadă limitată de timp“, explică medicul. Alternativa mai sigură este reprezentată de sprayurile cu corticosteroizi nazali, care reduc inflamația și pot fi administrate pe termen lung. Dacă aceste opțiuni nu dau rezultate, medicii pot recomanda intervenții de corectare a eventualelor probleme fiziologice care compromit respirația corectă.

Pentru mulți români, deviația de sept e o problemă ignorată, chiar dacă le afectează serios calitatea vieții. „Deviația nu îți pune viața în pericol, dar este o sursă permanentă de disconfort. Ideal ar fi să intervenim cât suntem tineri și nu avem alte boli cronice“, spune medicul. Intervenția devine riscantă la vârste mai înaintate, mai ales dacă pacientul are comorbidități.

Dacă însă problema constă în inflamația cornetelor nazale, se poate face o procedură minim invazivă, numită turbinoreducție cu radiofrecvență. „Sub anestezie locală, se aplică mici puncte de arsură controlată la nivelul mucoasei. În timpul vindecării, cornetele se retrag, iar respirația se îmbunătățește“, spune dr. Ionașcu. Această metodă este eficientă, însă există risc de recidivă, mai ales la pacienții cu alergii persistente.

Pericolele ignorate din sezonul cald: dopul de ceară și otita externă

Pentru că urmează sezonul cald, medicul specialist ORL atrage atenția asupra potențialelor probleme pe timpul verii, mai ales după expunerea la apă. Una dintre cele mai frecvente este formarea dopurilor de ceară. „Dopul de ceară, când ia contact cu apa, se umflă, blochează urechea și poate provoca o durere intensă”, avertizează medicul. În multe cazuri, pacienții agravează situația încercând să-și scoată singuri ceara din ureche. „Am văzut pacienți care au folosit chei de la mașină, agrafe, scobitori… orice, mai puțin să vină la medic. Din păcate, asta e ultima soluție pentru mulți și riscă infecții serioase”, spune dr. Ionașcu.

Manipularea agresivă a canalului auditiv poate duce la otită externă, o infecție dureroasă, care se manifestă prin secreții și hipoacuzie. „Otita externă e mai dureroasă decât cea medie sau chiar decât o durere de dinți. Produce secreție abundentă, durere severă și te lasă fără auz.“

Pentru orice situație neplăcută, medicul specialist ORL recomandă ca, în trusa medicală de vacanță, să avem întotdeauna: ser fiziologic sau apă de mare sterilă, pentru igiena nazală, spray decongestionant, pentru situațiile în care apare obstrucția nazală, un antiinflamator oral, în caz de răceală.

„Expunerea prelungită la apă, chiar și în piscină, poate duce la iritații sau infecții. Nu trebuie să stăm ore în șir cu capul în apă“, avertizează medicul. În plus, atrage atenția că nu toate sprayurile de igienă auriculară sunt utile. „Ceara e inestetică, dar are rol protector. O îndepărtăm doar dacă se acumulează excesiv, cu colțul unui prosop curat, nu cu bețigașe sau alte soluții improvizate.“

Când zborul cu avionul devine o problemă

Altă situație frecventă în perioada concediilor este cea în care pacienții resimt dureri sau blocaje în urechi în timpul zborului cu avionul. Este vorba despre otita barotraumatică, care apare când diferențele de presiune nu pot fi compensate. „Timpanul se trage spre interior, devine aspirat, și pacientul are durere și senzația că nu mai aude bine. Poate apărea și la scufundări, dar și la aterizarea avionului, mai ales dacă există o rinită sau o răceală netratată“, explică medicul.

Pentru prevenție, dr. Ionașcu recomandă sprayuri nazale, antihistaminice și exerciții pentru egalizarea presiunii în ureche (mestecat gumă, căscat, înghițit). „Trebuie să avem grijă mai ales dacă suntem răciți, pentru că încercarea de a egaliza presiunea din urechi prin introducerea forțată a aerului poate împinge și secrețiile, ceea ce agravează situația“, spune medicul.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
OSZAR »