Sari direct la conținut

Un raport arată în ce fel schimbările climatice au agravat un episod de inundații extreme

HotNews.ro
Un raport arată în ce fel schimbările climatice au agravat un episod de inundații extreme
Oraș inundat în zona râului Mississippi (sursa foto Chris Boswell, Dreamstime.com)

Un raport privind inundațiile catastrofale produse în aprilie în zona centrală a văii fluviului Mississippi arată că schimbările climatice au făcut ca evenimentul meteorologic extrem să fie și mai intens decât ar fi fost dacă omul nu ar fi influențat clima în ultimii 150 de ani.

Inundațiile severe au afectat mai multe state americane (Tennessee, Arkansas și Kentucky) la începutul lunii aprilie și 15 oameni au murit. Un nou raport de atribuire climatică arată că schimbările climatice au amplificat inundațiile catastrofale din aprilie.

Cercetătorii au analizat rolul pe care schimbările climatice provocate de om l-au avut în aceste fenomene extreme. Estimările World Weather Attribution (WWA) arată că – din cauza încălzirii globale – probabilitatea inundațiilor a crescut cu aproximativ 40%, iar intensitatea acestora a urcat cu 9%, scrie LiveScience.

Pentru a estima impactul schimbărilor climatice, cercetătorii au comparat date istorice din valea fluviului Mississippi cu cele din aprilie 2025. Concluzia a fost că, atât tendințele regionale, cât și temperaturile crescute ale oceanului, au dus la o cantitate mai mare de umiditate în atmosferă, în momentul ploilor.

Inundațiile istorice au fost cauzate de ploi extreme generate de ciocnirea unui sistem de înaltă presiune peste Coasta de Est și sud-estul SUA cu un sistem de joasă presiune în vest. Frontul rezultat s-a blocat mai multe zile și a determinat în mod repetat ploi torențiale în acea regiune. Tot în perioada respectivă, curentul jet a adus umiditate din Pacificul de Est, iar aerul de la suprafață a transportat umiditate din Golful Mexic.

Totuși, climatologii insistă pe faptul că este dificil de cuantificat impactul activităților umane asupra vremii la nivel global. Raportul subliniază și faptul că intervenția promptă a serviciilor de urgență a prevenit o catastrofă și mai mare în cazul de față.

Raportul insistă și pe rolul schimbărilor climatice în creșterea evaporării în Golful Mexic, creștere cauzată de temperaturile tot mai mari de la suprafața apei. Această evaporare suplimentară a adus cantități mai mari de precipitații în timpul furtunilor.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »