Sari direct la conținut

VIDEO Cum poate un șantier feroviar să ajungă la 8-10 ani întârziere. Un exemplu din vestul țării

HotNews.ro
VIDEO Cum poate un șantier feroviar să ajungă la 8-10 ani întârziere. Un exemplu din vestul țării
Lucrari feroviare in zona de vest a tarii (sursa foto ChimDrone/Traveler, via Asociatia Pro Infrastructura)

Asociația pro Infrastructură, care monitorizează și analizează diverse proiecte rutiere și feroviare, spune că un tronson de 22 km dintre Simeria și Arad poate ajunge să fie gata cu zece ani mai târziu decât era termenul inițial. S-a ajuns la reproiectări, constructorul se mișcă prea încet, iar situația reprezintă încă o dovadă că Ministerul Transporturilor neglijează domeniul feroviar.

API spune că problema este la un lot de 22 km dintre Ilteu și Gurasada, unde contractul a fost semnat în 2017, iar lucrările ar fi trebuit să se termine în 2020. Dat fiind că sunt probleme, ar putea să fie gata abia undeva între 2028 și 2030.

Lotul cuprinde și 15 km de traseu complet nou, cu traversări ale râului Mureș, traseu unde trenurile ar trebui, cel puțin în teorie, să atingă 160 km/h. Problemele sunt numeroase: ritmul de execuție este lent, a fost nevoie de reproiectări, iar compania Aktor este delăsătoare, acuză cei de la Asociația Pro Infrastructură, care explică și faptul că sunt mari probleme cu unul dintre tunele.

În prezent, cel mai rapid tren face 2 ore și 13 minute pe cei 149 km dintre Arad și Deva. Când totul va fi gata, timpii ar trebui să scadă spre 90 de minute. Gurasada este la 30 km de Deva, iar Ilteu, la 54 km de Deva și 94 km de Arad.

Iată mesajul postat de API pe Facebook

Sătui de marketingul și declarațiile pompoase ale șefului Aktor, Alexandros Exarchou, am ajuns să credem că nu vom vedea vreodată un tren trecând prin tunelurile Sălciva de pe lotul 2c Ilteu-Gurasada, 22,23 km, parte din cei 144 kilometri dintre Simeria și Ghioroc pe care se va circula cu viteza maximă de 160 km/h.

Semnat în 2017 cu termen de 3 ani, Ilteu-Gurasada a acumulat deja o întârziere de 5 ani. Deși ajuns la stadiul fizic de 79%, cu ritmul foarte lent de execuție și reproiectările care durează ani de zile, estimăm că tronsonul mai are nevoie de încă 3-5 ani ca să fie gata.


Este un exemplu care ilustrează perfect neglijarea de către Ministerul Transporturilor a modernizărilor de cale ferată. Deși are de manageriat investiții de miliarde de euro, CFR a fost lăsat de Grindeanu fără capacitatea administrativă necesară. La asta se adaugă incompetența Aktor, campionii delăsării și stilului lălăit conduși de CEO Exarchou.


Lotul cuprinde unul dintre puținele trasee feroviare noi („greenfield”) în lungime de 15 km. Varianta de viteză mută linia pe malul stâng al Mureșului, într-un relief ceva mai propice vitezei de 160 km/h, ceea ce implică o dublă traversare a Mureșului pe poduri de peste 500 m lungime, puse deja în operă. Pe o porțiune de aproximativ 2 km linia se „lovește” de un deal, ceea ce a dus la soluții forate vizibile pe filmare la minutul 05:30 – o polată de 35 m, tunelul zero de 305 m, tunelul T1 de 610 m și tunelul T2 de 227 m.


Dintre acestea, polata și tunelul zero sunt deja străpunse dar nu sunt încă finalizate, tunelul 1 a fost început dar s-a cam prăbușit peste „meșterii” de la Aktor și are nevoie (după 8 ani!) de noi studii geotehnice, iar tunelul 2 este doar mângâiat la un portal, la celălalt capăt fiind încă neclare soluțiile de consolidare necesare. Starea incipientă a lucrărilor de tunel ne face să ne îndoim că echipa Aktor-plus-MT-și-CFR este în stare să termine șantierul… în ceasul al treisprezecelea: 2030, sfârșitul exercițiului financiar UE actual. Este o investiție pornită pe POIM care trebuie să fie gata pe Programul Transport.


Faptul că s-a ajuns la reproiectări după opt ani arată încă o dată că proiectul plătit cu bani grei de CFR și pus pe masă la licitația din 2015 nu valorează nici cât hârtia pe care a fost scris. Așadar Comisia Europeană are șanse să contabilizeze documentație aruncată pe apa sâmbetei, sau a Mureșului, și lucrări contractate de 360 milioane de euro (fără TVA) care nu sunt finalizate. Deci risc de corecții financiare, adică să dăm bani(i) înapoi.


Pentru cei care cred că astfel de trasee greenfield sunt peste putința MT/CFR, lotul vecin 2b Bârzava-Ilteu (36 km) arată contrariul. Așa cum v-am zis acum câteva săptămâni, în 2025 va fi deschisă o variantă de traseu similară, lungă de 13 km, care și ea trece pe malul stâng al Mureșului cu două poduri foarte lungi. Și aici găsim un tunel de peste 600 de metri lângă Bata/Bătuța.


Diferența o face antreprenorul WeBuild care va avea „doar” 5-6 ani întârziere, o „performanță” din păcate obișnuită la modernizarea liniilor de cale ferată.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »