Sari direct la conținut

Guvernul de la Chișinău respinge acuzațiile lui Simion: Românii din Republica Moldova au votat liber

HotNews.ro
Alegători în dreptul unei secții de vot din Chișinău. Foto: Oxana Bodnar / Hotnews
Alegători în dreptul unei secții de vot din Chișinău. Foto: Oxana Bodnar / Hotnews

Guvernul de la Chișinău a respins marți seară categoric declarațiile liderului AUR, George Simion, care a susținut că Republica Moldova a fost implicată în fraudarea alegerilor prezidențiale din România, subliniind că votul românilor din Moldova a fost unul liber și democratic. „Numărul mare de oameni care au ieșit la vot pentru alegerile prezidențiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României”, a transmis guvernul țării vecine, într-un comunicat oficial, potrivit presei de peste Prut.

„Campaniile electorale pot fi însoțite de tensiuni și emoții, însă, din respect pentru toți cetățenii români, facem un apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din Republica Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului moldovean, Daniel Vodă, care a cerut, de asemenea, calm și responsabilitate din partea clasei politice.

„Românii din Republica Moldova au votat liber”, a punctat Daniel Vodă.

Ce a susținut George Simion când a anunțat marți că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale:

  • A fost vorba de cumpărare de voturi! 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai, pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot. Observatorii internaționali au văzut ingerințe, nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că Guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide.
  • Actori statali, precum Republica Moldova și Franța, și actori nestatali care au influențat algoritmii rețelelor de socializare sunt dovediți și trebuie ca Înalta Curte și Curtea Constituțională să ia act de aceste probe.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »