Partidul de guvernare câștigă alegerile parlamentare din Portugalia, dar fără o majoritate, un scor care anunță o nouă perioadă de instabilitate politică

Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta, aflată la guvernare în Portugalia, era pe punctul de a obține cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare anticipate de duminică, fără să reușească însă să obțină o majoritate deplină, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Rezultatul sugerează o continuare a perioadei de instabilitate politică în țară, scrie Reuters.
Sondajele efectuate la ieșirea de la urne în Portugalia și publicate de cele trei canale principale de televiziune – SIC, RTP și TVI – arată că Alianța Democratică, a premierului Luis Montenegro, a primit între 29% și 35,1% din voturi, obținând cea mai mare cotă de până acum, dar din nou fără majoritate parlamentară, similar cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile anterioare din martie 2024.
Potrivit sondajelor, principalul rival, Partidul Socialist (PS) de centru-stânga, a obținut între 19,4% și 26% din voturi, aproape la egalitate cu cota de 19,5%-25,5% a partidului de extremă-dreapta Chega, care este în creștere.
Montenegro a refuzat să încheie orice înțelegere cu Chega.
Scrutinul din Portugalia, al treilea în tot atâția ani, a fost convocat după doar un an de mandat al guvernului minoritar, după ce prim-ministrul Luis Montenegro nu a reușit să obțină votul de încredere al parlamentului în martie, când opoziția a pus la îndoială integritatea sa în legătură cu afacerile firmei de consultanță a familiei sale.
Montenegro a negat orice infracțiune și majoritatea sondajelor de opinie au arătat că alegătorii au respins criticile opoziției.
Alegerile, dominate, de asemenea, de probleme precum locuințele și imigrația, urmează unui deceniu complicat, cu guverne fragile. Singurul guvern care a avut o majoritate parlamentară s-a prăbușit la jumătatea mandatului său, anul trecut.
În căutarea unei soluții
Politologul Antonio Costa Pinto a declarat pentru Reuters că noul parlament va fi probabil similar cu ultimul și că este imposibil de prezis cât timp va dura mandatul noului guvern, deoarece acest lucru va depinde de factori care variază de la situația internațională la capacitatea AD de a încheia acorduri cu alte partide.
„Singura îndoială este dacă AD va forma un nou guvern minoritar sau dacă va forma o coaliție post-electorală cu IL, chiar dacă această coaliție nu garantează o majoritate absolută”, a spus el, referindu-se la partidul pro-business Inițiativa Liberală (IL).
IL, un partid pe care unii analiști îl văd ca un potențial aliat de coaliție al AD, ar fi obținut probabil între 4% și 8% din voturi, ceea ce înseamnă că potențiala sa alianță ar putea ajunge la o majoritate de 116 în parlamentul de 230 de locuri doar în cazul în care ambele obțin rezultate în partea de sus a estimărilor exit-poll-urilor.
Portugalia a depășit majoritatea țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea economică, a înregistrat excedente bugetare și și-a redus datoriile atât sub guvernele de centru-stânga, cât și sub cele de centru-dreapta.
Însă o instabilitate politică suplimentară ar putea întârzia proiecte majore, cum ar fi exploatarea litiului în nord, și ar putea compromite privatizarea mult amânată a companiei aeriene TAP.