Sari direct la conținut

Promovare electorală pe TikTok și tentative de mită electorală. Care sunt principalele nereguli sezitate în ziua votului

HotNews.ro
Secție de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, duminică 18 mai 2025, Timișoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu
Secție de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, duminică 18 mai 2025, Timișoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Observatorii Coalițiiei Vot Corect au raportat duminică, până la ora 15:00, o serie de nereguli în ziua alegerilor, de la promovarea unui candidat pe rețele sociale, mită electorală, până la posibile abuzuri privind acreditarea observatorilor, se arată într-un comunicat de presă al Expert Forum.

„Au fost raportate peste 800 de sesizări, pe 16 și 17 mai, preponderent pe rețeaua Tik Tok (…) Acestea sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia”, a transmis Expert Forum.

Organizația a sesizat atât autoritățile, cât și platformele sociale. „Numărul mare de postări poate ridica suspiciuni cu privire la o campanie coordonată, dar și cu privire la posibile presiuni asupra alegătorilor”, mai spun reprezentanții.

Tentative de corupere a alegătorilor în Ilfov și Iași

Totodată, au fost primite și sesizări privind posibile fapte de corupere a alegătorilor în Popești-Leordeni, Iași și Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov. Potrivit relatărilor, persoane necunoscute le-ar fi oferit 500 de lei celor dispuși să voteze cu George Simion, cu condiția să filmeze în cabina de vot momentul în care aplică ștampila.

„Ne-a fost raportat că există grupuri organizate care abordează alegători și oferă 500 de lei pentru un vot pentru candidatul AUR, George Simion. Alegătorii susțin că aceste persoane le cer să intre în cabina de vot, să filmeze cum votează cu candidatul AUR și când se întorc la grup arată videoclipul în schimbul sumei de 500 de lei. Expert Forum a sesizat IGPR cu pentru ca aceștia să clarifice aceste suspiciuni care pun sub semnul întrebării corectitudinea procesului electoral”, se arată în comunicatul transmis de Expert Forum.

Tot în țară, în mai multe secții de votare, modelul de buletin afișat pe ușă (și anulat) apărea deja ștampilat pe opțiunea electorală George Simion. Astfel de situații au fost observate în Brașov, Ilfov (Otopeni, Brănești), Craiova și alte localități.

„Vot Corect a cerut BEC să emită o circulară prin care să solicite birourilor electorale ale secțiilor de votare să ia măsuri pentru ca acest tip de material să fie înlăturat, întrucât ar putea influența alegătorii. Astfel de exemple au fost sesizate cel puțin în următoarele secții: secția 220 din Brașov, secția 239-240 din Ilfov, secția 60 din Otopeni, Ilfov, secția 12 din Craiova, secția 153 Brănești, Ilfov”, au mai transmis reprezentanții.

„La Puranii de Sus, județul Teleorman, ni s-au raportat pe parcursul zilei de astăzi transporturi organizate care aduc alegătorii la vot cu aceleași mașini conduse de persoane apropiate primarului comunei. S-au făcut sesizări în scris atât la BEJ Teleorman, cât și la reprezentantul forțelor de ordine din secția de votare, fără a fi luată vreo măsură”, mai denunță aceștia.

Incidente și în diaspora

La Viena, observatorii au raportat „prezența unei dube galbene cu steaguri și exprimarea de îndemnuri de a vota candidatul George Simion”. Un incident similar a fost semnalat la secția 35 din Bruxelles, unde s-ar fi desfășurat activități de campanie electorală. În ambele cazuri a fost sesizată poliția.

Coaliția Vot Corect a raportat și situații în care observatori acreditați de asociația Junii ar fi intervenit părtinitor în procesul electoral, având legături directe cu partidul AUR. Legea interzice membrilor de partid să fie acreditați ca observatori independenți.

„Există indicii că Asociația Junii a acreditat ca observatori independenți membrii ai partidului AUR, deși legea prevede că observatorii independenți nu pot fi membri ai partidelor politice. Astfel de situații ne-au fost raportate la Salzburg (Austria) și la Coventry (Marea Britanie)”, au precizat reprezentanții.

Până la ora 15:00, observatorii Vot Corect ajunseseră în aproape 1.200 de secții din țară și străinătate. Procesul de votare a fost descris ca „ordonat și corect” în 98,3% din cazuri.

Totuși, în 3,8% dintre secțiile vizitate au fost raportate tensiuni sau presiuni asupra membrilor birourilor electorale, iar în 1,1% urnele nu erau sigilate corespunzător. În 18% dintre cazuri s-a semnalat aglomerație.

În unele secții, alegătorii au fost redirecționați dintr-o secție aglomerată către alta mai liberă, aflată în aceeași clădire – o măsură menită să prevină formarea cozilor.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »