REPORTAJ la Chișinău: „Distrugem mitul că basarabenii sunt doar niște oportuniști care și-au luat cetățenia românească pentru a călători prin Europa”

Corespondentul HotNews în Republica Moldova a vorbit, la fața locului, cu oamenii care au dublat ritmul de vot față de turul 1. Ce îi motivează?
La Chișinău sunt 16 grade și plouă ușor. Sau încetișor, dacă românii se așteaptă la o corespondență în graiul pe care ne imaginăm că-l vorbesc cei de aici, din stânga Prutului.
Dar putem să spunem și sec: în Republica Moldova se observă o mobilizare fără precedent în cadrul alegerilor prezidențiale din România. Vineri, 16 mai, până la ora 16:00, aproape 20.000 de alegători din stânga Prutului și-au exercitat dreptul de vot, față de 8.000 acum două săptămâni, la aceeași oră.

E o creștere de 150%. Matematica, aceeași pe toate malurile Prutului, arată așadar o multiplicare de 2,5 ori a votului.
La mai multe secții din Chișinău, în mijlocul zilei de vineri, nu sunt cozi mari, dar oamenii vin continuu. Unii sunt vizibil grăbiți. Au ajuns la secție ”într-o fereastră” de lucru.

“Nu am fost influențat în niciun fel de valurile de știri din ultimele săptămâni, decizia a fost luată de mult, votul meu fiind unul conștient și asumat. N-am avut nicio urmă de îndoială în dreptul cui să pun ștampila”, a explicat George, un alegător din municipiul Chișinău, care a votat la secția deschisă în clădirea Bibliotecii Naționale.

„Contrastul dintre calmul unuia și agresivitatea altuia dintre contracandidați a fost grăitor”
“Pentru un parcurs european și sigur, pentru o economie mai bună, și de nevoie, oarecum, ca să nu ajungă un izolationist la putere. Persoană pe care am votat-o nu prea mi-a influențat opinia, știam ca voi vota în continuare cu el, altă opțiune nu este. În schimb contracandidatul m-a făcut și mai mult sã vreau să nu-l votez”, a spus Camelia.
“Pentru competență, decență și pentru că reprezintă o alternativă reală la gălăgia și populismul care au acaparat scena publică. În ultimele două săptămâni de campanie, am fost mai degrabă consolidat în alegerea mea. Contrastul dintre calmul unuia și agresivitatea altuia dintre contracandidați a fost grăitor”, a declarat alegătorul Artur.

“Am votat pentru o Românie prosperă, pentru relațiile mai strânse cu Republica Moldova și pentru un viitor european comun. România ne-a fost mereu alături și ne-a oferit sprijin în diverse domenii și vreau ca acest parteneriat să continuie și să se dezvolte. Nu m-au influențat foarte mult (ultimele două săptămâni de campanie – n.r.), pentru că eram determinată încă din primul tur pentru cine îmi voi da votul”, a povestit și Angela.
”Voi susține candidatul care mi se pare cel mai corect și cu cele mai bune proiecte pentru România și Moldova. Cred că oamenii sunt mai conștienți acum de importanța votului și vor să susțină un viitor european și stabil pentru ambele țări”, a mai zis ea.
“Am votat pentru direcția europeană a României, pentru o țară, în care valorile democratice, educația și competența sunt puse pe primul loc. Cred că avem nevoie de un președinte care să gândească strategic, să construiască pe termen lung, care să fie cu adevărat preocupat de binele public, nu de interese personale sau de partid”, a spus Ana, locuitoarea municipiul Chișinău, care deține cetățenia română de 15 ani din cei 33 ai ei.
„Suspiciuni rezonabile de fraudare sau corupere electorală”
Un alt votant, Ion, a spus că mobilizarea i se pare suspectă.
“Vrem o Europă a națiunilor, nu o „națiune europeană”, după modelul celei sovietice. Vrem o Românie suverană, nu una subordonată intereselor străine. Vrem pace, nu război. (…) Guvernarea de la Chișinău și-a mobilizat toți acoliții și a alocat toate resursele, deoarece de rezultatul alegerilor prezidențiale din România depinde perpetuarea ei. Oamenii au fost speriați și asmuțiți împotriva unuia dintre candidați, ceea ce înseamnă că sistemul de pe ambele maluri ale Prutului este disperat”, a declarat Ion.
”Din acest motiv ar trebui să urmărim dacă numărul votanților va depăși 100.000, ceea ce ar însemna o prezență record) pentru că atunci vor apărea suspiciuni rezonabile de fraudare sau corupere electorală”. La turul precedent au fost 90.000 de votanți în Republica Moldova.

„O dorință autentică de implicare”
“În fine, cred că de data asta românii din Republica Moldova vor doborî un nou record de participare. E un lucru bun, pentru că în acest fel ne facem vocea auzită și distrugem mitul că basarabenii sunt doar niște oportuniști care și-au luat cetățenia pentru a călători prin Europa. Contăm, suntem mulți și avem o voce puternică”, a spus George.
”Este într-adevăr o mobilizare mare, iar interesul crescut pentru alegerile din România mă bucură foarte mult, pentru că, fără îndoială, de rezultatul votului din România va depinde și cum vor evolua lucrurile aici, la noi. Acest scrutin a arătat cât de divizată este societatea română și cât de mare este miza acestor alegeri”.
“Cât despre mobilizarea alegătorilor din Republica Moldova, cred că reflectă o dorință autentică de implicare și un semnal puternic că nu sunt deloc indiferenți la ce se întâmplă în România. Mulți dintre ei înțeleg ce înseamnă populismul și manipularea, pentru că le-au trăit direct și sunt cei mai în măsură să dea un vot corect”, a spus Artur.
În total, în Republica Moldova au fost deschise 64 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România.