Sari direct la conținut

Digi și Vodafone promit că vor crește calitatea internetului mobil după ce vor prelua Telekom Mobile. Angajamentele propuse Consiliului Concurenței

HotNews.ro
Logo Telekom Mobile, Bucuresti, Foto: LCVA / Dreamstime.com
Logo Telekom Mobile, Bucuresti, Foto: LCVA / Dreamstime.com

Digi și Vodafone s-au angajat să crească viteza medie de transfer a datelor mobile și calitatea serviciilor pentru clienți, dar și că vor oferi accesul Orange la serviciile de colocare pe site-urile de telecomunicații mobile, după ce își vor împărți activele prin achiziția Telekom Mobile, se arată în propunerea de angajamente pusă miercuri în dezbatere publică de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței a supus miercuri dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de către Digi și Vodafone pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate în contextul preluării Telekom România Mobile Communications.

Angajamentele propuse de cele două companii, Digi și Vodafone, urmăresc printre altele îmbunătățirea calității serviciilor de date mobile pentru clienți.

Astfel, propunerile Digi prevăd creșterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul întregii rețele, prin realizarea de investiții, precum și utilizarea și dezvoltarea resurselor de spectru dobândite în urma tranzacției, pe toată perioada până la expirarea licențelor de utilizare a acestora, respectiv până în aprilie 2029.

Vodafone se angajează să îmbunătățească calitatea serviciului de date mobile pentru clienții Vodafone și Telekom, prin integrarea celor două rețele, cu o capacitate și acoperire sporite și prin utilizarea resurselor de spectru.

Referitor la accesul Orange la serviciile de colocare pe site-urile de telecomunicații mobile, atât Digi, cât și Vodafone se angajează să mențină accesul companiei la acestea.

În ceea ce privește ofertele de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO), Digi ar urma să publice pe pagina sa de web oferta îmbunătățită privind accesul acestora la rețeaua de comunicații mobile a Digi, iar Vodafone se angajează să asigure accesul MVNO la rețeaua Telekom pe baza condițiilor stipulate în licența Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Angajamentele propuse de Vodafone mai prevăd și asigurarea accesului Veridian Systems SRL la rețeaua Telekom pentru servicii de acces MVNO și menținerea condițiilor tarifare aplicabile clienților machine-to-machine (M2M).

De asemenea, Digi se angajează să mențină contractele pre-paid și prețurile prevăzute în acestea.

Propunerile de angajamente au fost formulate de Digi și Vodafone pentru a înlătura îngrijorările concurențiale ale Consiliului Concurenței în contextul tranzacțiilor prin care Vodafone intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi România ar prelua anumite active ale aceleiași companii (drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid).

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează, printre altele, condițiile de preț, impactul asupra calității anumitor servicii oferite clienților și utilizarea resurselor de spectru.

Angajamentele propuse de cele două companii pot fi consultate pe site-ul autorității de concurență.

După ce analizează observațiile primite, Consiliul Concurenței poate solicita modificarea propunerilor de angajamente și/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora.

Consiliul Concurenței invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită, până la data de 02.06.2025, observații cu privire la angajamentele propuse de Digi și/sau Vodafone.

Chirițoiu: Îi vom obliga să dea acces la rețea. Ne interesează să nu scadă calitatea serviciilor

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat luna trecută că Digi și Vodafone vor fi obligați să ofere acces către Orange și alți operatori la propriile rețele pentru a evita temerile concurențiale.

  • „Cu Orange trebuie discutat, și ei ne-au scris și au fost discuții cu Orange, și pot să mai apară și operatori mai mici. Pe Orange îi interesează accesul la stâlpi, pentru că ei au toți acorduri de împărtășire a infrastructurii. Lucrăm mult cu ANCOM.
  • Ne interesează ce se întâmplă cu spectrul, calitatea serviciilor, să nu scadă calitatea serviciilor, ci să crească, și planurile de investiții.
  • Concentrarea va creste, pentru că din patru operatori rămân trei, încercăm să o combatem”, a declarat luna trecută Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a spus că se discută și impunerea unor condiții pentru accesul la rețea a operatorilor mobili virtuali (MVNO). „Îi vom obliga să dea acces la rețea vreunui terț dacă apare și să vedem în ce condiții”, a declarat Chirițoiu.

Vodafone și Digi s-au înțeles să cumpere părți din Telekom Mobile, în timp ce omul de afaceri Adrian Tomșa s-a retras din tranzacție

Vodafone România a anunțat, în data de 31 octombrie, că a semnat un memorandum de înțelegere ca prim pas pentru achiziția Telekom România Mobile Communications, inclusiv a unei părți semnificative din activele acesteia de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). De asemenea, Digi România va prelua o parte din active.

De cealaltă parte, Digi România a informat atunci investitorii pe bursă că omul de afaceri Adrian Tomșa a decis să se retragă din tranzacția inițială anunțată în data de 27 mai.

Digi mai spune că la data de 30 octombrie a încheiat un memorandum cu grupul elen OTE și Vodafone România, având ca obiect retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications (TKRM).

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro
OSZAR »