Sari direct la conținut

Microsoft lucrează la „agenți” A.I. care să colaboreze cu alții și să își amintească lucruri

HotNews.ro
Microsoft lucrează la „agenți” A.I. care să colaboreze cu alții și să își amintească lucruri
Roboți dotați cu inteligență artificială lucrând împreună (imagine conceptuală), FOTO: Bualong Sadsana / Dreamstime.com

Microsoft își imaginează un viitor în care „agenții” de inteligență artificială (A.I.) ai oricărei companii pot colabora cu instrumente de același tip ale altor firme și își pot aminti mai bine interacțiunile, a declarat duminică directorul tehnologic al gigantului tech american, citat de Reuters.

Microsoft organizează luni la Seattle evenimentul „Build”, conferința sa anuală dedicată dezvoltatorilor, pe 19 mai, unde analiștii se așteaptă ca firma să prezinte cele mai noi instrumente pentru inginerii care construiesc sisteme de inteligență artificială.

Vorbind la sediul Microsoft din Redmond, Washington, înaintea conferinței, directorul tehnologic al companiei Kevin Scott le-a spus jurnaliștilor și analiștilor că eforturile se îndreaptă acum spre sprijinirea adoptării unor standarde la nivelul industriei tehnologice, care să permită colaborarea între agenții creați de producători diferiți.

Așa-zișii „agenți” A.I. sunt sisteme sau programe de inteligență artificială care pot acționa autonom sau semi-autonom pentru a atinge anumite obiective, luând decizii pe baza unui set de reguli, date sau învățare anterioară. Spre deosebire de un simplu chatbot sau un algoritm pasiv, un agent A.I. este proiectat să „facă lucruri” fără să i se transmită instrucțiuni fiecare pas.

Microsoft vede o dezvoltare a A.I. asemănătoare internetului în anii ’90

Scott a afirmat că Microsoft susține o tehnologie numită Model Context Protocol (MCP), un protocol cu sursă deschisă introdus de Anthropic, o companie susținută de Google. Scott a spus că MCP are potențialul de a crea o „rețea agentică”, asemănătoare cu modul în care protocoalele de tip hipertext au contribuit la extinderea internetului în anii 1990.

„Asta înseamnă că imaginația ta poate modela ceea ce devine rețeaua agentică – nu doar un număr restrâns de companii care se întâmplă să fi identificat primele unele dintre aceste probleme”, a declarat Scott.

Acesta a mai spus că Microsoft încearcă să ajute agenții de inteligență artificială să aibă o memorie mai bună legată de ceea ce utilizatorii le-au cerut să facă, subliniind că, până acum, „majoritatea lucrurilor pe care le construim par foarte tranzacționale”.

Însă îmbunătățirea memoriei unui agent A.I. este costisitoare, deoarece necesită o putere de procesare mai mare.

Microsoft se concentrează pe o nouă abordare numită „structured retrieval augmentation” (completare structurată a regăsirii), în cadrul căreia un agent extrage fragmente scurte din fiecare schimb de replici al unei conversații cu utilizatorul, creând o hartă a subiectelor discutate.

„Aceasta este o parte esențială a modului în care antrenăm un creier biologic – nu forțezi brutal totul în minte de fiecare dată când trebuie să rezolvi o anumită problemă”, a spus Scott.

FOTO articol: Bualong Sadsana | Dreamstime.com.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
OSZAR »